Česko chce poslat Ukrajině další tanky. Mají jich být desítky

Ukrajina dostala už 37 modernizovaných tanků T-72. Teď tam pravděpodobně zamíří další. O plánu informovalo ministerstvo obrany po pátečním jednání Kontaktní obranné skupiny na americké letecké základně Ramstein v Německu.

"Navrhujeme přidat do výrobního tempa desítky dalších, pokud budou mít partneři zájem tento projekt financovat," konstatoval ředitel Agentury pro mezinárodní obrannou spolupráci Aleš Vytečka. Už od začátku ruské invaze patří Česká republika mezi největší poskytovatele vojenské pomoci Ukrajině.

[chooze:article;value:498400]

​"V ČR kombinujeme maximum darů ze zásob Armády ČR, nákupy z vládních fondů, crowdfunding a komerční dodávky," upřesnil náměstek. "Díky spolupráci s našimi ukrajinskými i zahraničními partnery máme stále konkrétní projekty, které lze rychle realizovat a jsou v seznamu priorit Ukrajiny," doplnil.

Kromě tanků je ale Česká republika údajně připravena jednat i o další pomoci. Tou má být například zřízení centra pro údržbu a generální opravy těžké techniky. Další forma pomoci by se pak měla soustředit na výcvik personálu.

Do konce letošního roku totiž Česko plánuje vycvičit až čtyři tisíce ukrajinských vojáků. Těm chce poskytnout vševojskový a specializovaný výcvik. Patnáct vojenských policistů se má také přidat k týmu expertů a vyšetřovat válečné zločiny na Ukrajině.

Ukrajina by měla vstoupit do NATO, shodli se podle Stoltenberga všichni členové:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.