Krizi středního věku Češi zažívají nezvykle brzo. O desítky let dříve než ostatní

Kariéra, vydělávat hodně peněz, najít vhodného partnera a včas založit rodinu. Řada třicátníků a mnohdy i mladších má pocit, že nic nestíhají a život je stresuje. 

"Souvisí to s tou výkonností dobou, ve které žijeme, která je ještě podpořena tím vlivem sociálních sítí, kdy se s ostatními srovnáváme, co jsme kolem toho třicátého věku stihli vybudovat, vytvořit," vysvětlil psycholog Tomáš Morávek.

Jiné národy se oproti nám tolik nesrovnávají, krize středního věku v Evropě tak běžně postihuje lidi mezi čtyřicátým a padesátým rokem. A častěji muže než ženy. Pánové si s příchodem krize často kupují nové hodinky, sportovní auta nebo vymění manželku, se kterou strávili celý život.

[chooze:article;value:496295]

Mladší muže ke krizi středního věku často dohání samota. Řada třicátníků má totiž podle průzkumu problém najít ten pravý protějšek. 

Ženy oproti mužům krizi středního věku neřeší materiálními věcmi. "U těch žen se to projevuje právě tou investicí do těch estetických vylepšení, aby si připadaly mladší a poté do zážitků nebo cestování," poznamenal Morávek.

Mezi nejspokojenější Evropany patří Dánové, Finové a Islanďané, a to prý právě proto, že se s ostatními tolik neporovnávají.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.