Policie varuje před hoaxem. Žádné takové dítě nehledáme, zdůrazňuje

"Dcera mého přítele byla unesena a policie nemůže identifikovat pachatele. Na videu jsou vidět jejich tváře, možná je někdo pozná?" Tak zní text hoaxu, který se šíří internetem. Jeho součástí je i odkaz na údajné video únosu osmileté dívenky. 

"V posledních dnech jsme tento hoax zaregistrovali na Olomoucku a stejně jako v předchozích případech, i tentokrát žádnou takovouto holčičku nehledáme," zdůrazňují policisté. 

https://twitter.com/PolicieCZ/status/1642562946713677826?s=20

Lidé by na odkaz vůbec neměli klikat a rozhodně tam nevyplňovat žádné údaje. "Na některých platformách je pod videem link, který vybízí k vyplnění osobních údajů. Nedělejte to, jedná se o klasickou formu sociálního inženýrství, kterou se z vás pokouší pachatelé vylákat citlivé údaje," varuje policie. 

[chooze:article;value:420729]

Podvodníci se tímto způsobem snaží od důvěřivých lidí vylákat přihlašovací údaje například k jejich facebookového účtu, který pak mohou odcizit. 

Všechny pohřešované osoby, po kterých policie pátrá, můžete najít ve veřejné policejní databázi. Lidé si tam mohou ověřit například i to, zda je pátrání stále aktivní. Součástí je i systém Dítě v ohrožení, který slouží k rychlému nalezení pohřešovaných dětí. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.