Rusům se nedaří. Jejich útok je na pokraji selhání, tvrdí Zelenskyj

Britské zpravodajské služby, které jsou většinou dobře informované, přinesly novou informaci týkající se ruského útoku na východoukrajinské město Vuhledar. Podle Britů se postup na frontě pravděpodobně zpomalil. Britské ministerstvo obrany na pravidelném brífinku uvedlo, že jde o součást série neúspěšných a extrémně nákladných ruských útoků, které proběhly během posledních tří měsíců. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve prohlásil, že ruský útok je na pokraji neúspěchu. Podle rakouského deníku OE24 jsou ruské neúspěchy způsobeny mimo jiné zdařilým ukrajinským nasazením systému, který je v angličtině známý jako Remote Anti-Armor Mine System (RAAM). Podle informací deníku mohou být tyto protitankové miny rozptýleny až 17 kilometrů od místa odpalu. V některých případech je Ukrajina shodila nad a za postupující ruské jednotky, což způsobilo chaos při jejich ústupu, uvedli Britové.

[chooze:article;value:494188]

​Město Vuhledar, kde před válkou žilo asi 14 tisíc lidí, je přitom pro Rusy důležité. "Je to jeden z hlavních logistických bodů donbaského regionu a také jeden z hlavních výškových bodů," řekl zástupce velitele ukrajinského námořního pěšího praporu Maksym pro kanadský portál The Globe and Mail. "Dobytím Vuhledaru mohou Rusové snadno obsadit celou Doněckou oblast," dodal.

Náročné boje u Bachmutu

Další tvrdé boje se vedou také u ukrajinského města Bachmut. Měsíce trvající konflikt si už vyžádal velké oběti na obou stranách, a dokonce se mluvilo o tom, že se Ukrajinci stáhnou. Ukrajinské velení se ale nakonec rozhodlo dál město bránit, přestože z USA zní nespokojené hlasy. Podle Spojených států totiž město nehraje strategickou roli a tamní boje jsou pro Ukrajinu hodně drahé.

Minulý týden ze středy na čtvrtek Rusové masivně ostřelovali Ukrajinu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.