Vědci odhalili, na koho dopadl covid hůře. Ženy zasáhla pandemie víc než muže

Nová studie naznačila, že ženám se během pandemie zhoršilo psychické zdraví, a to více než mužům. Podle vědců, jejichž výsledky sdílel deník The Guardian, se ženám zhoršily úzkosti, deprese a objevily se i další symptomy značící zhoršení duševního pohodlí.

Na vině je prý hned několik faktorů. Jedním z nich je například to, že ženy byly vystaveny nové situaci, kdy čelily vyššímu náporu, co se péče o rodinu týká. Mohlo jít například o starost o domácnost, ke které přibyla domácí výuka dětí.

Mnoho žen kromě péče o rodinu muselo zároveň chodit do práce, zejména když vykonávali profesi v oblasti zdravotnictví či sociální péče. Některé ženy navíc kvůli tomu, že byly uzavřené doma, musely čelit domácímu násilí.

[chooze:article;value:493462]

​Výzkumníci ale poznamenali, že pandemie měla na psychické zdraví v obecné rovině nižší dopad, než se původně předpokládalo. "Tvrzení, že se duševní zdraví většiny lidí během pandemie výrazně zhoršilo, byla založena především na individuálních studiích, které jsou 'snímky' konkrétní situace, na konkrétním místě a v konkrétním čase," vysvětlil profesor psychiatrie na kanadské McGill University a hlavní autor studie Brett Thombs.

"Obvykle nezahrnují žádné dlouhodobé srovnávání s tím, co existovalo předtím, nebo co přišlo potom," dodal. Někteří odborníci však taková tvrzení zpochybňují a varují, že by mohla zastřít dopad na jednotlivé skupiny, jako jsou děti, lidé s nízkými příjmy, lidé s již existujícími duševními problémy a právě ženy.

Z covidu je běžná nemoc. Všichni by se měli jednou ročně přeočkovat, tvrdí Válek:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.