V noci mrzne a nemají kde spát. Ostravské noclehárny praskají ve švech

Krátce po setmění čekalo před vchodem do noclehárny Armády spásy v Ostravě nejméně sto bezdomovců.

Přesně v sedm večer je sociální pracovníci pouštějí dovnitř. Někteří jdou přímo do sprch, další se dívají na televizi. Mezi nimi i Jiří a Pavel. Jeden žije na ulici 12 let, druhý přes rok. Když uhodí mrazy, jsou v noclehárně každý den. Za noc zaplatí padesát korun. V ceně je polévka.

"Pokud mám peníze a ze sociálky něco dostanu, chodím večer," prozradil Pavel. "Navštěvuju noclehárnu, jak to jde," dodal Jiří.

[chooze:article;value:455541]

V noclehárně jsou postele pro 70 mužů a 14 žen. Běžně přijde i o 50 lidí víc. Na koho postel nevyjde, musí se spokojit se židlí.

Víc postelí pro bezdomovce by uvítali i v další noclehárně v Ostravě. Charita nabízí 30 míst pro muže a deset pro ženy.

"Jsem na ulici tři roky, byla to vlastně vina bráchy, poněvadž mi podpálil byt," zavzpomínal Bedřich. "Jsem na ulici od svých 20 let, umřeli rodiče, tak jsem neměla žádné východisko," uvedla Mária.

[chooze:article;value:493834]

Některé bezdomovce ale musí v noclehárně odmítat. "Pokud samozřejmě někdo je pod vlivem drog anebo alkoholu, tak jsme ho nuceni bohužel vykázat, i když je mráz," vysvětlila vedoucí Charitního domu sv. Benedikta Labre Jana Němcová.

Nejpozději v 6:45 musí lidé bez přístřeší odejít z noclehárny. Pokud se nechtějí vydat do ulic, mohou do odpoledne zůstat v denním centru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.