Při zemětřesení v Turecku zmizela i jedna Češka. V troskách domu ji hasiči nenašli

Záchranné práce v Turecku i v Sýrii jsou po masivním zemětřesení v plném proudu. V oblasti zasažené přírodní katastrofou zasahují záchranářské týmy z desítek zemí celého světa. Výjimkou nejsou ani čeští hasiči, kteří pracují poblíž tureckého města Adiyamanu.

Ti mají kromě hledání přeživších ještě jeden důležitý úkol. V oblasti totiž měla přebývat občanka České republiky. Ta je však od pondělního zemětřesení nezvěstná a českému velvyslanectví v Turecku se ji zatím nepodařilo zkontaktovat.

Hasiči dorazili na místo, kde se měl nacházet dům ztracené Češky, hledání v troskách však nepřineslo žádný výsledek. "Naši psi neoznačili žádné místo, na kterém by bylo podezření na přítomnost živého člověka," sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák.

[chooze:article;value:488629]

Podobně na tom je i ministerstvo zahraničních věcí, které o ztracené Češce také bohužel nic neví. "V posledním hlášení ke středeční osmé hodině ranní jsme bohužel neobdrželi žádné nové zprávy o ztracené Češce v Turecku. Náš záchranný tým však usilovně pracuje na jejím hledání," potvrdil mluvčí ministerstva Daniel Drake.

Šance na úspěšnou záchranu zasypaných lidí se s každou hodinou zmenšuje. Velké problémy dělá zejména počasí. V oblasti totiž udeřily sněhové bouře. "Hasiči jsou dobře vybavení a i přesto si stěžují na velkou zimu. Obětem je potřeba pomoct co nejrychleji," sdělil Kozák.

Při hledání zasypaných lidí se hasiči spoléhají zejména na speciálně vycvičené pátrací psy, kteří dokážou vyčenichat přeživší i pod sutinami. Používají také speciální štěrbinové termokamery, které dokáží vsunout do mezírek v sutinách až několik metrů pod trosky, nebo radar schopný detekovat tlukot srdce.

Podívejte se na poslední reportáž TV Nova k situaci v Turecku a Sýrii:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.