Noví ministři: Jsou to jen trafiky, vládu neposílí, kritizuje Zlámalová

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval nového ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN). Zlámalová podotkla, že změnami ve vládě po krajských volbách se nenaplnilo to, co si od nich premiér Petr Fiala (ODS) sliboval. "To znamená, že dojde k nějakému posílení kompetence vlády, že to bude nějaký nový start, což jsem já pochopila po těch krajských volbách a po prvním kole senátních voleb, že je smysl celé té operace. Pokud to měla být operace, která měla vládu posílit, tak to já si vůbec nemyslím," řekla Zlámalová.

Zlámalová dále poznamenala, že podle ní jde o politické trafiky. "STAN rozhodně nejde cestou, že by si řekl: My jsme tady dostali extrémně, ale extrémně složité ministerstvo průmyslu a obchodu, kde se teď bude odehrávat velký zápas o budoucnost jedné energetiky v České republice. A to, že vám tam přijde regionální člověk, který má zkušenosti z jednoho druhu byznysu, což je nějaké odpadové hospodářství, kde působil v nějakých konzultačních rolích, skutečně není liga, která by byla schopna procesovat to, co na ministerstvu průmyslu a obchodu v téhle chvíli potřeba je," vysvětlila.

Podle Hanáčka je Vlček zkušený komunální politik, je ale také poslancem. "Nakolik bude úspěšným ministrem průmyslu a obchodu, navíc v situaci, kdy na to má pouze rok, to si netroufnu tvrdit. Někteří komentátoři se vyjadřují v tom smyslu, že nebude úplně úspěšný s ohledem na své zkušenosti a schopnosti. Ale samozřejmě může překvapit," shrnul.

[chooze:article;value:577487]

​Nejdůležitějším tématem pro nového ministra průmyslu je podle Hanáčka budoucnost české energetiky. Vláda má totiž připravit novou energetickou koncepci. "Já jsem trošku skeptický k tomu, že by to ještě do voleb proběhlo. Nicméně je to téma významně v gesci ministra průmyslu a obchodu, samozřejmě ve spolupráci s dalšími rezorty," řekl.

Druhým jmenovaným ministrem, který převezme ministerstvo pro místní rozvoj, je bývalý hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Podle Hanáčka Kulhánkovi na postu velmi pomůže právě jeho dřívější hejtmanské angažmá.

Bude si nicméně muset poradit s voláním samospráv po výraznějším dotováním služeb v regionech. "Rozpočtová kapitola ministerstva pro místní rozvoj bude omezená, rozpočet je už nějakým způsobem předjednáván, takže z tohoto hlediska pan ministr bude mít velmi omezenou působnost a samozřejmě zase tam platí i časový faktor, že je pouze rok do voleb," popsal Hanáček. Na oba rozhovory se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.