Na Jesenicku už fungují školy. Po povodních jim ale chybí prostory

Jesenická základní škola na Nábřežní ulici připomíná staveniště. Voda zaplavila přízemí, jídelnu, kuchyni i mnohé učebny. Nonstop tam jedou vysoušeče, na chodbách jsou učební pomůcky, učitelé přišli o kabinety. "Obouchala se omítka, vyklidil se nábytek a nezůstalo tady nic," řekl ředitel ZŠ Nábřežní v Jeseníku Dominik Liberda.

Stejné je to i v sousední České Vsi. Část žáků dojíždí do jiných škol v Jeseníku, většina ale dočasně skončila v mimo záplavami postiženém regionu. "V Moravské Třebové, kde stále ještě asi 80 dětí je, také ve Stříbře, s tím, že je ještě řada dalších nabídek, které využijeme v dalších týdnech," sdělil ředitel ZŠ v České Vsi Filip Worm.

Právě v Moravské Třebové jsou žáci šestého a sedmého ročníku. "Jsme ubytováni na třech penzionech. Základní škola U kostela nám poskytla jejich odloučené pracoviště, starší budovu," uvedla učitelka Tereza Danielová.

[chooze:article;value:577326]

​Ředitelé chtějí ve svých školách využít všechna volná místa, kde by se daly zřídit alespoň provizorní učebny. "Suplujeme a snažíme se teď pracovat bez odborných učeben, žáci se nemůžou střídat v těch třídách, protože jsme o některé přišli. Snažíme se improvizovat," poznamenala učitelka Radka Těšíková.

Jednou z variant je, že by se přímo na školním hřišti postavila tzv. modulární škola. O tu mají zájem i v České Vsi. Ještě před tím ale musí uklidit stovky tun naplavenin. V Mikulovicích se už po dvou týdnech vrátili do tříd všichni žáci.

"Měli jsme zatopenou kotelnu, takže v této chvíli se potýkáme s dodávkou tepla do školy," přiznala ředitelka ZŠ v Mikulovicích Ivana Látalová. Alespoň provizorně se tak ve třídách topí elektrickými přímotopy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.