Soudní pracovníci žádají vyšší platy. Systémy pro digitalizaci justice nefungují

Ve většině krajů bude na okresních soudech stávkovat až 90 % zaměstnanců a 65 % zaměstnanců soudů vyšších instancí. Personál neodpovídá na dotazy, ruší se jednání a některé budovy jsou zcela uzavřeny. Hlavním důvodem protestu je nespokojenost justičních úředníků se zvýšením platů. Podle Libora Vávry jsou průměrné mzdové prostředky nižší něž u jiných státních zaměstnanců.

Už před stávkou probíhala jednání s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Za poslední tři roky se průměrný plat soudních zaměstnanců zvýšil o 6 000 na 41 000 korun. "Jednoho jednání s panem Blažkem a panem Stanjurou jsem se zúčastnil také. Padla dohoda, že mzdy budou skutečně dorovnány na celostátní průměr. Nyní odborová sdružení zjistila, že tento slib nebude dodržen, což vedlo ke stávce," upřesnil Vávra.

Problém ale sahá několik let dozadu. "Myslím, že se skutečně vláda dostala do určité pasti, kdy to zanedbávala celá řada ministrů léta dozadu. A v důsledku různých ekonomických krizí a vysoké inflace ta nespokojenost vyvrcholila právě v těchto měsících. To je dlouholetý dluh vlád České republiky vůči justici," řekl.

[chooze:article;value:577355]

​Jak vysvětluje Vávra, soudní personál, kterého se stávka týká, vykonává nejčastěji typickou administrativní práci. Ta dneska spočívá především ve schopnostech ovládat různé počítačové systémy. Jsou to například lidé, kteří v infocentru poskytují informace účastníkům řízení nebo v jednacích síních zajišťují nahrávku a přepis projevu účastníků řízení. Jedná se o stovky zaměstnanců s vysokou odborností.

"Ona je to taky otázka toho, že se zpomalila digitalizace justice, a proto máme tak vysoké nároky na počet našich zaměstnanců. A pochopitelně zavádění komplikovaných systémů přesahuje jedno volební období vlády," vysvětlil Vávra. Na otázku, o kolik procent méně personálu by bylo v případě fungující digitalizace potřeba, odpověděl, že by s tím musela přijít také změna procesních předpisů občanského a trestního řádu. Dokáže si ale představit, že celou řadu manuálně velmi náročných úkolů by dneska zvládla umělá inteligence. Celý rozhovor si můžete pustit pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.