Slovensko po smrti houbaře řeší, co s medvědy. Vláda je chce postřílet

V okolí Liptovského Mikuláše je prý takřka na denním pořádku, že se po ulicích pohybují medvědi. To potvrzuje i starosta obce Hybe, kde o víkendu napadla medvědice 63letého muže. Než k němu stihli dorazit záchranáři, vykrvácel.

"Když řeknu, že okolo Hybe se pohybují desítky medvědů, tak určitě nelžu," uvedl starosta obce Hybe Karol Pavlíček.

Muž šel na houby s pěticí kamarádů. Když na něj medvědice zaútočila, jeden ze skupiny zavolal pomoc. Letečtí záchranáři se k muži museli slanit z vrtulníku.

"Medvědice byla pravděpodobně překvapená houbaři, kteří se pohybovali v areálu přirozeného rozšíření medvěda. Pravděpodobně tam byl hustý porost po bývalé kalamitě," sdělil generální ředitel Státní ochrany přírody Slovenska Štefan Kysel.

[chooze:article;value:577129]

​Po tragédii vyrazili lovci na medvědy a tři zastřelili. Koaliční poslanci ale volají po odstřelu všech, kteří se pravidelně stahují do osídlených oblastí a ohrožují obyvatele. Ministr životního prostředí Tomáš Taraba chce zřídit v každém národním parku speciální zásahový tým.

"Předložím vládě návrh, aby měl každý národní park na svém území vlastní zásahovou skupinu pro odstřel medvědů. První týmy budou zřízeny v Tatranském národním parku a Národním parku Nízké Tatry," prohlásil Taraba.

"Neslyšeli jsme nic o tom, kolik elektrických ohradníků se podařilo kolem kukuřičných polí řádně postavit, aby tam medvědi nechodili, protože preventivní opatření jsou mnohem účinnější než střílení. Politici se zabývají jen střílením," reagoval Erik Baláž z iniciativy My jsme les.

Zastřelit medvěda je už od letoška na Slovensku možné bez správního řízení v případě, že je vyhlášena mimořádná situace. Letos už zastřelili 71 šelem. Na Slovensku žije podle odhadů zhruba 1 300 medvědů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.