Čeká nás nebeské divadlo. Oblohu nad Českem v noci rozzáří dračí meteory

Padá hvězda, něco si přej. Slova známé písně by se mohla splnit už v nejbližších hodinách, kdy bude na obloze nejaktivnější meteorický roj Drakonid, uvedl web iMeteo.sk. ​I když roj, nazývaný někdy "všechno nebo nic", nebude příliš bohatý na meteory, má jinou zvláštnost – produkuje pomalu se pohybující padající hvězdy, které jsou velmi unikátní. "Drakonidy jsou právě proto považovány za vzácný meteorický roj," upřesnil portál.

Pojmenování Drakonidy je odvozeno od souhvězdí Drak (Draco, což znamená obrovský had). Jde o zbytky komety 21P/Giacobini-Zinner, která za sebou zanechává částečky prachu a velice drobné kamínky. Maxima dosáhne v pondělí večer a v noci na 8.října, jeho dozvuky bude ale možné spatřit ještě dvě následující noci. 

"Je velká šance, že Drakonidy za příznivého počasí uvidíme i v Česku. Vždy platí, že pokud je lidé chtějí spatřit a mít skutečný zážitek, měli se vydat na místa, kde je nebudou rušit světla a bude tam hodně tmavá obloha. Je důležité, aby měli co nejlepší rozhled na nebe, což znamená, že nikde v okolí by neměly být výškové budovy nebo stromy," sdělil TN.cz Jan Píšala z Hvězdárny a planetária Brno. 

[chooze:article;value:576628]

Roj je možné pozorovat už po západu slunce na severní obloze, vrcholu dosáhne asi hodinu před před půlnoc. Užít si ho za dobrých podmínek mohou lidé nejen v Evropě, ale i v Severní Americe a velké části Asie.

Padající hvězdy jsou velmi malé meteoroidy, na které se zemská atmosféra rozbíjí při svém oběhu kolem Slunce. Nabíjejí se, když narazí do této atmosféry a uvolní fotony světla, když se vybijí. "Drakonidy jsou jedním ze slabších viditelných rojů, dosahují rychlosti pouhých 21 kilometrů za sekundu. Někdy však vrtkavý drak nabere rychlost a bylo zaznamenáno více než 1 000 meteorů za hodinu," napsal list New York Post

Drakonidy byly poprvé objeveny v zimě roku 1900 na univerzitě v Nice ve Francii francouzským astronomem Michelem Giacobinim, později byl v roce 1913 objeven Ernstem Zinnerem.

Nejde o jediný jev, který bude možné v nejbližších dnech na obloze vidět. V polovině října se k Zemi přiblíží kometa Tsuchinshan–ATLAS natolik, že by ji mělo být možné pozorovat pouhým okem. Kdy ji bude možné pozorovat, si přečtěte v tomto článku. Pokud se vám podaří toto nebeské divadlo vyfotit, posílejte nám jej na e-mailovou adresu zpravy@nova.cz.

Tohle jen tak neuvidíte. Polární záře v srpnu spojila síly s erupcí sopky (8/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.