Cena palivového dřeva klesá. Oproti loňsku lze pořídit i o 20 procent levněji

Ve firmě Lesy Deblice se začátkem topné sezony denně zpracuje zhruba 100 kubíků dřeva. Cena za kubík se ale může lišit. "Cena toho nejvíce prodávaného, to znamená nařezaného, naštípaného, tvrdého dřeva, je někde na 1 500 korunách. A u jehličnatého je to kolem tisícovky," vysvětlil prodejce Petr Vondráček.

Ceny šly oproti loňsku dolů zhruba o 20 procent, a toho využil i pan Martin. "Dříví jsem si nechal přivézt deset kubíků naštípaného, protože je to levný, za 16 tisíc. A to je prostě cena, která je dneska úplně úžasná," řekl zákazník.

Kromě palivového dříví dlouhodobě zlevňují také dřevěné pelety a brikety. Podle prodejců jsou nízké ceny dány především menším odbytem u zákazníků, ale také lepší cenou surového dřeva.

[chooze:article;value:570756]

​"Evidujeme tam rozhodně menší zájem oproti roku 2022, kdy byla hysterie a lidi se předzásobovali," doplnil Vondráček. "Tím, jak dochází k ekonomickému útlumu, tak se nám surovina zlevňuje, a tudíž se to promítne do ceny," objasnil prodejce dřeva Tomáš Broukal z firmy Prodej dřeva Broukal.

Klesly také náklady na další formy vytápění. Například cena plynu meziročně klesla o 15 procent, cena elektřiny zhruba o 8 procent. Vyhlídky na zimní sezónu jsou tak podle analytiků příznivé.

"Ty predikce mají vždycky určitá omezení, nicméně já teď nevidím důvod, aby ceny energií nám nějak výrazně zdražovaly, spíše počítám s jejich stagnací," okomentoval analytik Jiří Tyleček. Podle analytiků ale ceny energií na úroveň před začátkem války na Ukrajině už neklesnou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.