Češi letos přijdou o oblíbený nápoj. Není dost jablek a moštu moc nebude

Moštárna v Habrovicích na Ústecku jako jedna z mála letos oprášila lisy a zahájila provoz. Jenže už po týdnu bylo jasné, že to letos bude bída. Není co moštovat.

"Letos je úroda jablek špatná, 80 % úrody pomrzlo. Zkrátili jsme otevírací dobu. Když je dobrá sezóna, máme tady za den 80 aut a teď přijede deset a jsme rádi," poznamenal provozovatel moštárny Štěpán Ladra.

[chooze:article;value:576357]

Hodně smutnou úrodu potvrzují také sami zahrádkáři. Letos se o mošt zřejmě dělit nebudou. "My máme tři zahrady, máme třeba třetinu úrody. Je to slabota proti minulým rokům," sdělila zahrádkářka Lenka Hlávková. "Je z toho 15 % zisku proti vynikající sezóně. Letos to je jenom na to, že se zaplatí elektrika a voda," dodal Ladra.

Třeba v zahrádkářské kolonii v Bílině na Teplicku kvůli nedostatku ovoce moštárnu vůbec neotevřeli, nevyplatilo by se jim to. Mrazy ničily úrodu napříč republikou. Ovocnářské sady nemají co prodávat, sklady jsou prázdné, ruší se i samosběry.

[chooze:article;value:572098]

"Normální sklizeň máme kolem 500 tun a v letošním roce jsme zatím sklidili 12 tun a předpokládám, že ještě dvě tuny sklidíme. Tam je to hodně špatné," uvedl předseda zemědělského družstva Klapý Otakar Šašek.

"V sadech se sklidí 24 tisíc tun, to je o 100 tisíc tun méně, než je průměr. Mrazy zničily tři čtvrtiny úrody," řekl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. 

Česko bez jablek nezůstane, v obchodech domácí úrodu nahradí dovoz. Dá se ale očekávat zdražení, průměrně teď kilo jablek stojí 37 korun. Před koncem se očekává nárůst až na 50.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.