Přísná pravidla pro předčasné penze a návrat zimního času. Co se v říjnu mění

Předčasné důchody

Od 1. října se zpřísňují pravidla pro předčasné důchody. Pro nárok na něj je nově třeba splnit 40 let doby důchodového pojištění, dosud to bylo 35 roků. Pokud lidé podají žádost o předčasný důchod po letošním 1. říjnu, budou potřebovat pro jeho přiznání o 5 let delší dobu platby sociálního pojištění než doteď. Kromě toho musí žadatel zároveň splňovat podmínku věku, tedy že je mu maximálně o 3 roky méně, než je řádný důchodový věk.

Pro nárok na předčasný starobní důchod budou hodnoceny také doby péče o dítě do 4 let nebo o osobu závislou na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni II, základní vojenská služba či v určitém rozsahu též evidence na Úřadu práce ČR, doba studia na střední či vysoké škole a další. Všichni pojištěnci, kteří odcházejí do předčasného starobního důchodu, budou mít hodnocenu dobu studia po základní škole, ať na střední odborné škole, střední škole, nebo vysoké škole. Podrobné informace o náhradních dobách pojištění najdete na webu ČSSZ Náhradní doba pojištění.

Za den vzniku nároku na důchod se považuje den, od něhož je důchod přiznán. Předčasný důchod dostanou lidé nejdříve ode dne, kdy o něj požádají – nemůžou ho dostat zpětně.

[chooze:article;value:575351]

​Povinné ručení

Pojišťovny od 1. října nebudou mít povinnost vydávat zelenou kartu, řidiči ji u sebe vozit nemusí a při silniční kontrole ji po nich policejní hlídka vyžadovat nebude. Veškerá data se budou nacházet v evidenci České kanceláře pojistitelů, kde si je policie i další úřady dohledají. "Kontrola bude probíhat on-line, takže již postačí mít u sebe jen průkaz totožnosti, třeba i ten elektronický," uvedlo ministerstvo dopravy

V současné době je ale novinka platná jen pro Českou republiku, v zahraničí stále platí povinnost mít u sebe kartu ve fyzické podobě. I tam se však řidičům brzy trochu uleví – od ledna 2025 bude možné cestovat jen s elektronickým dokladem.

Od stejného data se zásadně mění pravidla pro uzavírání povinného ručení. Nově bude nutné uhradit platbu za pojištění ještě před jeho začátkem. Povinné ručení bude platné až ve chvíli, kdy pojišťovna obdrží platbu na účet.

[chooze:article;value:548831]

​Dosud měli řidiči možnost sjednat povinné ručení s okamžitou platností a zaplatit jej až v rámci sjednané lhůty, obvykle to bylo 7 až 30 dnů po počátku pojištění. Nově však bude možné uzavřít pojištění s okamžitou platností jen tehdy, pokud bude ihned uhrazeno – obvykle do jedné hodiny od vystavení návrhu smlouvy. Pojišťovny budou akceptovat pouze online platbu kartou. U smluv s odloženým počátkem pojištění nemusíte platit hned, ale nejpozději před datem, kdy smlouva nabývá účinnosti.

Změna času

Koncem měsíce, přesněji v neděli 27. října, se vrátíme k zimnímu časuStřídání zimního a letního času bude pokračovat určitě do roku 2025. Letní čas začíná vždy poslední březnovou neděli a končí poslední neděli v říjnu.

Změny času měly skončit v zemích Evropské unie původně už v roce 2019, naposledy pak v roce 2021, členské státy se ovšem na jednotném čase nedohodly. Střídání času se původně zavedlo kvůli úspoře elektrické energie a přínosu pro hospodářství.

[chooze:article;value:551375]

​Označení pneumatik 

Řidiči by si měli dávat pozor při cestě do Německa nebo na Slovensko. V těchto zemích už od 1. října nebude stačit, když budete mít na pneumatikách označení M+S (Mud+Snow, tedy bahno a sníh – pozn. red.), aby mohly být považovány za zimní. Nezbytný bude také dodatečný symbol rovněž označující zimní pneumatiky. V tuzemsku se změna zatím nechystá, v Česku nadále stačí gumy s označením M+S.

Sloučení bank

K 1. říjnu přechází Max banka, která dříve působila pod názvem Expobank CZ, pod Banku Creditas. Společnost Max banka právně zanikne. Díky tomu začnou okamžité platby fungovat i klientům Max banky. Hned od října se také sloučí limit pro pojištění vkladů. 

Dosavadní kód banky 4000 bude fungovat ještě dalšího půl roku, tedy do konce března 2025. Současně však pro její účty začne fungovat i kód Creditas 2250. Od března příštího roku se pak kód sjednotí na 2250. Platební karty vydané Max bankou zůstanou po fúzi v platnosti.

[chooze:article;value:564690]

​Nové fotovoltaické elektrárny

S účinností od 1. října platí novela vyhlášky o připojení k elektrizační soustavě, která mění podmínky pro připojování nových fotovoltaických elektráren (FVE) do sítěVýrobny s výkonem do 10,8 kW se nově připojují na základě oznámení. Vyhláška stanoví, že neodmítne-li distributor připojení takové výrobny do 30 dnů od podání oznámení, žadatel může výrobnu připojit a začít ji provozovat, při splnění technických a bezpečnostních podmínek. Od října se zvyšuje měrný podíl žadatele o připojení na nákladech spojených s připojením.

Podzimní prázdniny

V říjnu se mohou žáci a studenti těšit na podzimní prázdniny, ty letos připadají na úterý 29. října a středu 30. října. Jsou totiž připojeny ke státnímu svátku 28. října, takže se děti i teenageři můžou těšit na celých pět dnů volna.

[chooze:article;value:572544]

​Sportka mění pravidla

Společnost Sazka informovala, že od 2. října nabídne nové podmínky zaručující větší počet výherců. Změny se zároveň promítnou i do cen, které budou vyšší. "Sportku jsme upravili tak, abychom zvýšili počet milionářů i četnost milionových výher. Ročně nyní díky Sazce stoupne počet nových milionářů až dvojnásobně, téměř o 200," informoval o změnách Aleš Veselý, generální ředitel společnosti Sazka.

Změní se i výhra Superjackpot, která bude dvakrát vyšší, jelikož proběhne o polovinu více slosování. Upravené podmínky se promítly i do cen. Nově za vsazený sloupec sázející zaplatí 30 korun místo původních 20 korun. Za vyplnění celé sázenky zaplatí od října 270 korun, přičemž původně šlo o 220 korun.

Nové vlaky

Mezi Prahou a Berlínem začaly jezdit denně dva páry vlaků Berliner provozované v kooperaci Českých drah s Deutsche Bahn. Jde o nejnovější soupravy pro dálkovou dopravu ComfortJet.

Změny v povinném ručení: Pokud ho neuhradíte hned, pojištění neplatí (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.