Izrael zaútočil na Hizballáh. Velmoci jen vyzývají k příměří, to je málo, říká expert

Podle Svobody se dal útok Izraele očekávat. "Napětí na hranicích mezi Libanonem a Izraelem trvá dlouhou dobu. A především Izrael využívá toho, že velmoci, a to zejména Spojené státy americké, teď nezasáhnou, protože jsou v předvolební atmosféře a ani jeden z lídrů, kteří jsou na scéně, včetně amerického prezidenta Joe Bidena, žádný radikální krok neudělají. Takže Izrael má teď v zásadě volnou ruku, ale je potřeba také říci, že zároveň chrání svoji bezpečnost proti útokům, které organizuje a provádí Hizballáh," okomentoval Svoboda.

Jak upozornil, proto také Izrael mluví o omezené operaci ne proti Libanonu, ale proti Hizballáhu. "To ale znamená mrtvé mezi civilními obyvateli a samozřejmě to vytváří napětí v celém regionu, takže ta situace je extrémně vážná," dodal Svoboda.

Velmoci se zatím podle bývalého ministra zmohly pouze na to, že vyzývají obě strany k příměří. "To je málo. To se bude muset velmi výrazně zatlačit, aby se tam našlo a dohodlo nějaké příměří, protože ta válka se nemůže rozšířit z Gazy ještě do Libanonu anebo ještě dál přerůst do regionální války. To by bylo velmi špatné a nebezpečné pro celý svět," varuje Svoboda.

[chooze:article;value:576365]

​Silnou páku na Izrael mají Spojené státy, které chrání jeho vzdušný prostor. "Spojené státy mají dostatek prostředků, aby zároveň tlačily Izrael a vyjednaly s dalšími partnery, ať jsou to Saúdská Arábie nebo jiné země v regionu, nějaké příměří," je přesvědčený Svoboda.

Podle Svobody by mohlo pomoci dvoustátní řešení, tedy vytvoření státu Palestina vedle Izraele. "A to by mohlo vést k tomu, že by se situace mohla uklidnit. Ale je to otázka odvahy. A ta odvaha je možná potřeba víc k tomu sednout za stůl a jednat než bojovat. I když opakuji znovu, Izrael má právo na svoji obranu. A určitě souhlasím s tím, že Hizballáh ohrožuje Izrael," uzavřel. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.