Piráti mizí z vlády. Už jen řeší, jak zachránit příští volby, hodnotí politolog

Piráti sice svůj odchod z vlády Petra Fialy (ODS) odůvodňují odvoláním jejich šéfa Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj, podle politologa Lukáše Jelínka to ale porušení koaliční smlouvy není. Na druhou stranu uznává právo strany si vyhodnotit další setrvání ve vládě.

"Pokud mají Piráti pocit, že byli poníženi, nebo pokud mají pocit, že na ministerstvu pro místní rozvoj by po Ivanu Bartošovi už z jejich řad nikdo nedokázal udělat pořádek, nebo pokud si myslí, že skutečně tady nastupuje nějaký konglomerát občanských demokratů a hnutí ANO, jako o tom hovořili na své emotivní tiskové konferenci, tak v tom případě se už skutečně jedná jenom o to, jakým způsobem co nejrychleji z té vlády odejít," shrnul Jelínek.

Piráti už minulý týden prohlásili, že z vlády odchází, formálně to ale musí stvrdit hlasování členů. "Jde o naplnění formálního procesu, dokonce jsem ani nezaznamenal z Pirátské strany nikoho, kdo by nějak vehementně požadoval setrvání ve vládě, tento názor jsem zaslechl pouze od končícího plzeňského hejtmana Rudolfa Špotáka. Piráti už v tuto chvíli budou jenom po skončení hlasování řešit, jakou strategii zvolit, jak se chovat a koho si vybrat do čela, aby zachránili před příštími sněmovními volbami, co se dá," popsal Jelínek.

[chooze:article;value:576247]

Nezvládnutá digitalizace

Za hlavní důvod Bartošova konce považuje Jelínek nezvládnutou digitalizaci stavebního řízení. Vliv měl pravděpodobně i výsledek nedávných voleb.

"V souvislosti s krajskými volbami a konec konců možná i senátními volbami, kde občanští demokraté byli poměrně dost neúspěšní, Petr Fiala slyšel od svých spolustraníků z jednotlivých regionů, ať s tím něco udělá, takhle už to dál nejde. A proto požádal ministra Bartoše, aby přišel s nějakým harmonogramem kroků, aby prostě jasně řekl, kdy a co bude fungovat. A pokud je to tak, jak říká Petr Fiala, že ho Ivan Bartoš na té jejich schůzce svými odpověďmi neuspokojil a že následně po té schůzce tu situaci vyhodnotil tak, že se to dá řešit jenom odvoláním Ivana Bartoše z vlády, tak v tom případě celkem premiéru Fialovi rozumím," vyjasnil Jelínek. Dodal, že podle něj měl Bartoš za nepovedenou digitalizaci skončit už dávno.

[chooze:article;value:576127]

Hodnocení Bartošova působení

Moderátor David Chmátal položil Jelínkovi i otázku na hodnocení Bartošova působení. "Ivan Bartoš měl ještě druhou vlajkovou loď, na kterou se spoléhal, a to je zákon o podpoře bydlení, který vyjednal v koalici a který v současnosti už leží v Poslanecké sněmovně. Slyšíme od řady poslanců ODS, že se jim zákon v této podobě nelíbí a že je ještě potřeba ho přepracovat, že na něm bude práce na dlouhé měsíce, možná na rok. Takže se klidně může stát, že naprosto nerealizovaný skončí i další legislativní produkt z dílny Ivana Bartoše. To by byla pro Piráty asi ještě větší potupa, zvlášť se skutečně na dostupné bydlení soustředí dlouhodobě a tuto důležitou otázku v českém politickém provozu zvedají," řekl.

Jinak si Jelínek myslí, že Bartoš v rámci rezortu odvedl až na výjimky dobrou práci. "Jenom v některých okamžicích a v některých ohledech se ukázalo, že Piráti nejsou dobrými manažery a že nejsou ani dobrými legislativci. Ve stavebním řízení a jeho digitalizaci se Ivan Bartoš spoléhal jenom na názory IT specialistů a k přípravě toho nového digitalizovaného systému nepřizval úředníky, nepřizval stavebníky, nepřizval architekty, to potom jenom dokládá jisté odtržení ministra od toho běžného života," zhodnotil Jelínek.

Piráti mají jenom čtyři poslance, a jak Jelínek upozornil, jejich odchodem z vlády se prakticky nic nezmění. "Zbylé 104 hlasy, to je relativně slušná převaha na to, aby si vládní koalice prosazovala svoje záměry. Kromě toho má ještě v rezervě 105. hlas Ivo Vondráka, bývalého moravskoslezského hejtmana, který odešel z hnutí ANO a v současnosti spolupracuje se STAN," vyjasnil Jelínek.

[chooze:article;value:575956]

Zbylá ministerstva

Zbylé strany nyní musí vyřešit, co s ministerstvy po Pirátech. Je možné, že ačkoliv pirátský ministr Jan Lipavský podá demisi na post ministra zahraničí, tak se pak na něj vrátí jako nestraník. Starostové jsou podle Jelínka připravení převzít ministerstvo pro místní rozvoj, jejich předseda Vít Rakušan ale odmítá mluvit o jakýchkoliv jménech.

"Kdyby měli starostové obsadit ministerstvo zahraničí, tak by bylo asi nejlogičtější zrušit post ministra pro evropské záležitosti a do Černínského paláce nastěhovat stávajícího ministra pro evropské záležitosti, tedy pana Martina Dvořáka (STAN; pozn. red.), který se ukázal být poměrně výrazným ministrem i přes to nevýrazné portfolio," předložil další možnost Jelínek.

Podle Jelínka by se zájemci našli i v řadách ODS. "Občanští demokraté mají určitě celou řadu zájemců o ta ministerská křesla, protože jednak se trochu snižuje uplatnitelnost jejich členů v krajské politice, kde otěže mnohem více v tuto chvíli přebírá hnutí ANO. Petr Fiala musí uspokojit nejrůznější vnitrostranické proudy, ať už názorové, nebo regionální, takže by byl schopný podle mě i na ministerstvo pro místní rozvoj najít nějakého zajímavého kandidáta a možnou kandidátku na ministerstvo zahraničí," vysvětlil Jelínek. Zmínil tak jméno poslankyně Evy Decroix (ODS). Místo ministra pro legislativu zřejmě zůstane neobsazeno. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.