V zaplavených městech a obcích se stále uklízí. Některým lidem zůstaly jen holé zdi

Velká voda sice opadla, třeba v Opavě po ní ale zůstává stále spoušť. Lidé se tu celou sobotu věnovali úklidu. "Spousta známých přišla úplně o všechno. My můžeme být rádi za to, jak jsme dopadli," snaží se smířit se situací místní.

Jedni z těch, kdo dopadli nejhůř, jsou manželé Zuzalkovi. Jejich domek stojí hned vedle koryta Opavy. Rozbouřená řeka ho zaplavila. "Nic nám nezůstalo, byl tady metr sedmdesát vody, víc než já. Víc než v devadesátém sedmém," popisuje majitelka domu Zita Zuzalková. Manželé museli vyhodit všechno, od nábytku po koberce. Teď doufají, že nezačne mrznout.

[chooze:article;value:575622]

​Místním pomáhají desítky vojáků. Celé hodiny nakládají do kontejnerů to, co voda zničila. Veškeré poškozené vybavení končí na provizorní skládce v areálu někdejších opavských kasáren.

Snad každou minutou tam přijíždí další nákladní auta. Jen o pár ulic dál uklízí garáž jiný obyvatel města. A obdobně jsou na tom i další. "Bylo to až po strop, musel jsem i stropy vytřískat. Přišel jsem o všechno, nedalo se nic vzít. Všechno se muselo vyhodit," popisují zoufale.

Škody sčítá i město. Jen na sportovištích to budou desítky milionů korun. Povodeň zničila například i nedávno opravené školní hřiště. "Fotbalový stadion, plavecký bazén, tělocvičny, městská víceúčelová hala. Těch sportovišť, která jsou takto zničená, jsou desítky," poznamenal Roman Konečný z opavského magistrátu.

Moravskoslezská krajská hygienická stanice v sobotu potvrdila případ leptospirózy. Ta se přenáší ze zvířat přes kontaminovanou vodu na člověka. 64letého muže, který zůstává v nemocnici, léčí antibiotiky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.