Němci nadále kontrolují hranice. Někde ale projedete bez zastavení

"Většinou jenom nakouknou do auta, jestli nevezu někoho nebo něco, ale jinak po mně nikdy nic nechtěli," popsal jeden z řidičů směřujících do Německa. "Neobtěžuje mě to. Jaká je situace, té se člověk musí přizpůsobit," dodal další.

I na hraničním přechodu v Hrádku nad Nisou probíhají intenzivní policejní kontroly. Jediné auto tam neprojede, aniž by ho němečtí policisté zkontrolovali.

Policejní kontroly probíhají i před Žitavou. "V pohodě. Nikdy nevíte, co se stane nebo co se pašuje," řekl projíždějící řidič kamionu. "Podívají se na doklady a někdy koukají do kufru v autě. Beru to, jak to je," shrnula další řidička.

[chooze:article;value:573237]

​Pokud se policejním hlídkám chcete vyhnout, jde to. Stačí mít dobré místní znalosti. Třeba přes hraniční přechod v německém Lückendorfu projedete do Česka i zpátky zcela bez omezení. U silnice přesto stojí policejní hlídka. Prý staví pouze nákladní auta.

Úplně snadno se lze do Německa dostat, když za českými hranicemi v Polsku odbočíte na Sieniawku a kontrolní stanoviště objedete. A že by se migranti nepřebrodili přes řeku Nisu třeba v trojmezí, si tamní obyvatelé nemyslí. Šikovný člověk si prý "vždycky poradí".

Německo volá po zpřísnění migrační politiky od srpnového teroristického útoku v Solingenu. Při něm neúspěšný žadatel o azyl ze Sýrie na městských slavnostech zabil tři lidi a osm dalších zranil.

​"Pokračujeme v tvrdém postupu proti nelegální migraci. Náš bezpečnostní balíček počítá s důslednou deportací pachatelů násilných trestných činů," řekla německá ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.