Zaplavené auto se dá zachránit. Nestartujte a pozor na palivo

Někteří si svá vozidla před povodněmi odvezli do bezpečí, ale ti, kteří to neudělali, nyní řeší nepříjemnou situaci. "Co se týče pojištění vozidel, tak podle odhadů pojišťoven se očekává, že ty škody způsobené povodní a ostatními živly budou zhruba 250 milionů. Doporučujeme, aby si klienti nechali prohlédnout vozidlo v servise," řekla Lenka Slabejová z České asociace pojišťoven.

V ostravské Nové Vsi zůstávají zaplavené desítky aut. Podle odborníku už jsou však na odpis. "Měl jsem tady auto. Mám tady několik aut, a protože byla včasná výstraha, tak jsem se na to připravil. Auta jsem vyvezl naštěstí. Auto mám v pořádku, ale náhradní díly a věci, tak bohužel to padlo," popsal ostravský motorista.

[chooze:article;value:575863]

​Ne všechny zaplavené vozy jsou na odpis. Pokud voda sahala do poloviny kol a nevtekla dovnitř, nemělo by jít o náročnou opravu. "Když se voda dostane do poloviny kola, je dobré odpojit baterku, rozhodně vozidlo nestartovat. Může dojít k nějakému poškození brzdových segmentů," popsal technik autoservisu Benedikt Tarsicius Chvátal.

Pokud se ale voda dostala dovnitř, je dobré auto odtáhnout do servisu a nepokoušet se nastartovat. "Může hrozit, že se voda dostane do sacího potrubí vozidla. To znamená, pokud to člověk zkusí nastartovat, může to znamenat trvalé poškození motoru," pokračoval Chvátal.

Pokud bylo auto kompletně pod vodou, nemá prý už smysl ho opravovat. "Pokud bylo vozidlo postavené tak, že voda byla až po střechu, ne-li víc, tak je záchrana minimální. Spíš je auto v té chvíli na vyhození," uvedl technik.

[chooze:article;value:575719]

​Řidiči by měli být obezřetní, i když tankují v době povodní. Do palivové nádrže na čerpací stanici se totiž může dostat spodní voda, která následně může nepříjemně řidiče překvapit.

"Máme tady auto, jehož řidička byla tankovat a natankovala palivo kontaminované vodou. Z podzemních vod se voda dostala do těch nádrží na benzínce. Auto ujelo 200 metrů, zastavilo a konec," dodal Chvátal.

Obezřetní by měli být v této době i zájemci o ojetiny. Z aukcí aut, která pojišťovny označí za totálně poškozená, se na trh mohou dostat taková, která po povodních někdo vyčistil a opravil. Mohou mít lákavé ceny, ale také velké problémy s elektroinstalací, korozí karoserie nebo sníženou životnost filtru pevných částic a katalyzátoru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.