Nevystřelil, přesto byl muž obviněn z pokusu zavraždit Trumpa

Osmapadesátiletý Ryan Routh zatím čelil obvinění z nedovoleného držení střelné zbraně (nesměl ji vlastnit kvůli předchozím konfliktům se zákonem) a zbraně s vypilovaným sériovým číslem. Hrozilo mu maximálně 20 let za mřížemi uvedla agentura Reuters. Teď však za pokus o Trumpovu vraždu může strávit za mřížemi zbytek života.

Vyšetřování totiž odhalilo, že před několika měsíci napsal nejmenovanému svědkovi dopis, ve kterém se svěřil s úmyslem Donalda Trumpa zabít, informovala CNN. Zároveň nabídl finanční odměnu tomu, kdo to v případě jeho neúspěchu provede.

[chooze:article;value:574110]

​Trasování Routhova mobilu navíc ukázalo, že se měsíc pohyboval na Floridě kolem Trumpova golfového hřiště a jeho rezidence Mar-a-Lago. Měl u sebe rovněž seznam míst, na kterých se exprezident objevil či měl objevit.

Routh čekal na svou příležitost 15. září několik hodin v úkrytu za plotem golfového hřiště. Akci překazil agent tajné služby z Trumpovy ochranky, když si všiml hlavně pušky čouhající z křoví. Začal tím směrem střílet a atentátních prchl, aniž by stiskl spoušť. Na místě nechal zbraň, dalekohled i tašku s jídlem. Policisté ho dopadli o několik hodin později v autě na dálnici. Soud ho poslal do vazby bez možnosti propuštění na kauci.

Trumpa, který si dal neplánovaně partičku golfu s kamarádem, evakuovala ochranka. Atentátník od něj byl 500 metrů a nemohl ho zatím zahlédnout.

[chooze:article;value:574268]

​Na otcův počin doplatil i Routhův syn. Agenti FBI u něj našli při domovní prohlídce dětskou pornografii a zatkli ho.

Druhý neúspěšný pokus o atentát na Trumpa přiměl zákonodárce jednat. V úterý podle NBC schválil americký Senát jednomyslně zákon o posílení ochrany prezidentských kandidátů tajnou službou. Trumpovi a Kamale Harrisové se tak dostane nejvyšší stupeň ostrahy, stejný, jaký má prezident.

Zákon už schválila Sněmovna reprezentantů a chybí jen podpis prezidenta Joea Bidena. Kongresmani rovněž plánují zvýšit tajné službě rozpočet.

Trump pokračuje v předvolební kampani. Druhý pokus o atentát ho nerozhodil (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.