Koalice Pirátů a ODS na radnicích pokračují. Vládní spory je zatím neovlivní

Že by Piráti odcházeli z rad měst a obcí, kde vládnou společně s ODS, která je prý na vládní úrovni podrazila, není na pořadu dne. "Že by byl ten vztah úplně idylický, to tedy není. U nás na komunální úrovni se o tom nemluví, že by dávali najevo, že by se rozešla vládní koalice, že by to mělo návaznost tady, tak to myslím se neděje," poznamenal náměstek primátorky Českých Budějovic Petr Maroš z ODS.

Samotní Piráti z Českých Budějovic už tak sdílní nebyli. "Nebudu to komentovat," reagovala pouze náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti).

Podle tamní ODS je důležité spolupráci udržet, a to i přes závažná obvinění Pirátů. Ti v úterý po oznámení vyhazovu Bartoše z vlády řekli, že Fialovu stranu ovládají kmotrové. "Musím říct, že mi teda zůstává rozum stát. Výmysly, které tam padaly, ničím nepodložené a nepravdivé, takhle je říkat na kameru, to pro mě bylo neuvěřitelné," dodal Maroš.

[chooze:article;value:575508]

Se spoluprací mezi Piráty a ODS nadále počítají třeba na magistrátu v Jablonci nad Nisou. "My jsem byli zvoleni v jiných volbách, s jiným mandátem a s jiným cílem, takže myslím, že to nemá mezi sebou přímé rovnítko. Nevidím přímou vazbu mezi tím, když se rozpadne vláda na celostátní úrovni, proč by se na základě toho měla rozpadat vláda v našem městě," sdělil náměstek jabloneckého primátora za Piráty Jan Chuchlík. 

"Obecně v těch menších městech nebo na nějaké obecní úrovni bych nepředpokládal, že by se to nějak podepsalo. Tam jde spíš o osobní vztahy," domnívá se politolog Jakub Čapek. Podle jeho slov mají Piráti – oproti vládě – na radnicích stále ještě vliv. "Na mnoha radnicích je ta strana docela silná, pořád má nějaký osobnosti. Může to vést samozřejmě k nějakému exodu některých členů," řekl dále politolog.

Asi nejsledovanější je spolupráce mezi Piráty a ODS v Praze. Před dvěma týdny třeba primátor Bohuslav Svoboda z ODS na jednání zastupitelů pozval starosty městských částí, aby s problémy digitalizace stavebního řízení seznámili zastupitele, prý Pirátům natruc.

[chooze:article;value:575168]

​​ "V Praze určitě může dojít k nějakému pnutí, ale nepředpokládám, že by se tam vypovídala nějak koaliční smlouv, kvůli tomu, co se stalo na celostátní úrovni. Myslím, že to není v zájmu ani jedné ze stran," dodal politolog Čapek.

"V Praze máme v plánu dodržovat koaliční smlouvu, včetně programového prohlášení. Zda to tak mají i ostatní strany, není otázka na mě," nechal se slyšet  náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle primátora Svobody by bylo nelogické koalici na vládním půdorysu v hlavním městě rozpouštět. "Za nás už od začátku koalice platí, že je potřeba upřednostnit zájem Prahy před stranickými zájmy. Spekulace o tom, zda se otevírá nyní cesta nahradit Piráty hnutím ANO nebo Prahou Sobě, vnímám už za ohrané. A za koalici SPOLU bych rád řekl, že ani jedna z těchto variant není na stole," podotkl Svoboda.

Právě s hnutím ANO ale byla pražská ODS v minulém volebním období v opozici a spolupráce prý fungovala na výbornou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.