Krize ve vládě: Zbytek koalice se postavil za Fialu. Piráty nepodpořil ani Rakušan

"Vláda ve stávajícím formátu končí," řekl v úterý na tiskové konferenci Pirátů ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). Strana s oznámením o zvažování konce ve vládě přišla poté, co premiér Fiala rozhodl o odvolání Bartoše z ministerského postu. Fiala argumentoval zpackanou digitalizací stavebního řízení.

Ostatní koaliční partneři Fialovo rozhodnutí podpořili. "Přestože byla Ivanu Bartošovi nabízena pomoc, situace se bohužel výrazně nezlepšila. (…) Uznávám snahu, nicméně vzhledem k přetrvávajícím problémům a nenaplněným závazkům vlády v oblasti digitální transformace je jeho odvolání panem premiérem logický krok," uvedla šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Pekarová na síti X.

[chooze:article;value:575343]

"Nikdo Piráty z vlády nevyhazuje, premiér dnes oznámil své rozhodnutí a požádal o novou nominaci na pozici ministra pro místní rozvoj. Chtělo by to méně emocí a hledat racionální řešení pro fungování této země," komentoval na X rozhodnutí Pirátů předseda lidovců a ministr práce Marian Jurečka.

"Říci taková silná a nepravdivá tvrzení na tiskovce mi přišlo zbytečné," dodal Jurečka. Pirátští politici totiž uvedli, že Fiala se měl pro Bartošův konec rozhodnout až po nátlaku dalších politiků ODS, například Martina Kupky a Jana Skopečka. Premiér i dotčení občanští demokraté to ale popírají.

Ministr vnitra a předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan se vyjadřoval už mírněji. "Rozhodnutí premiéra odvolat Ivana Bartoše jsem se dozvěděl krátce před tiskovku konferencí telefonicky od Petra Fialy. Je zodpovědností premiéra, aby po tomto překvapivém kroku zajistil stabilitu koalice," uvedl na X.

[chooze:article;value:575383]

"Podle mého názoru bychom jako koalice měli ve vládě zůstat," řekl Rakušan. "Netěší mě, že Piráti zvažují odchod z vlády. Voliči chtějí řešení důležitých problémů. Obávám se, že odchodem se důvěra voličů nezískává. My, Starostové, máme v úmyslu dál prosazovat to, co jsme voličům slíbili a co od nás očekávají," dodal. 

Prezident Petr Pavel řekl, že zatím nemůže k odvolání Bartoše zaujmout stanovisko. Nezná prý všechny souvislosti a zatím jen po telefonu hovořil s Fialou. Tento týden je na pracovní cestě v USA.

Všichni předsedové stran koalice SPOLU pak po jednání pětikoalice řekli, že nikdo Piráty z vlády "nevyhazuje". Podle Fialy by se měl vyměnit jen ministr pro místní rozvoj a s prací ostatních pirátských ministrů je spokojený.

[chooze:article;value:573058]

Pirátům nehraje do karet třeba to, že vláda by se bez jejich hlasů obešla. "Nelze mluvit o nějaké zásadní destabilizaci koalice," uvedl politolog Vít Hloušek. Zbývající čtyři strany by ve Sněmovně i po jejich odchodu měly většinu se 104 poslanci.

Podívejte se na tiskovou konferenci po jednání pětikoalice:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.