Fiala měl Bartoše odvolat dřív. Piráti se můžou stát konkurencí, tvrdí politolog

Odvolání vicepremiéra Ivana Bartoše z ministerského postu přišlo už pozdě. Domnívá se to alespoň politolog Lukáš Valeš. "Napadají mě hned slova klasika: způsob tohoto odvolání zdá se mi poněkud nešťastný," komentoval politolog v Televizních novinách.

"Z hlediska obsahového premiér Fiala konal až příliš pozdě. Já bych si to představil jako v každé jiné firmě. K prvnímu červenci měl systém digitalizace fungovat, poté, co se ukázalo, že nefunguje, měl premiér vystoupit a říct, že dává Bartošovi čas do 31. srpna. Když to fungovat nebude, odvolá ho," řekl.

Podle jeho slov se v tomto případě hodně mrhalo časem. "Celé to vypadá dost uspěchaně. Nejdříve došlo k ranní schůzce Bartoše a premiéra, po ní Bartoš téměř sršel optimismem a ani premiér nic neříkal o odvolání šéfa Pirátů," poznamenal dále Valeš.

[chooze:article;value:575378]

Co se dělo následující tři hodiny, není podle něj jasné. "Deset minut před tiskovou konferencí se Ivan Bartoš dozvěděl o svém odvolání. Obsahově je premiérův krok správný, ovšem forma je nešťastná. Fiala dostal tímto krokem Piráty do pozice jakési oběti, chudinky, kterou vykopli z vlády," řekl dále politolog.

"Kdyby nechal premiér dovládnout Piráty, byla by to jejich smrt a do Sněmovny už se nedostanou," tvrdí Valeš. Podle jeho slov teď hrozí určitá možnost, že se Piráti stanou další opoziční silou.

"Pod nějaký dobrým vedením můžou nabrat nový dech a mohou se stát konkurencí současných vládních stran s tím, že budou atraktivní pro ty pravicové voliče, kteří jsou z nějakého důvodu nespokojení s touto vládou," poznamenal Valeš. Tito voliči by mohli pak Piráty podpořit zvlášť v nějaké koalici, dodal.

Na vládě se ale podle jeho mínění nebude měnit nic. "I bez Pirátů má koalice v Poslanecké sněmovně dostatečnou sílu k prosazování svých zákonů," uzavřel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.