Útoků ve školách přibývá. Předejít se jim ale nedá, tvrdí bezpečnostní expert

Série výhrůžných e-mailů nebo útok na základní škole v Domažlicích na začátku září. Minulý týden zadržený student školy ve Strakonicích, který hrozil bombou, v pondělí výhrůžky aktivním střelcem v Uherském Hradišti. Není týdne, aby se na školách v Česku nemluvilo o bezpečnosti.

"Bezpečnost měkkých cílů, včetně bezpečnosti na školách a školkách, se mění významně v průběhu času od té nešťastné události z konce minulého roku. Byl například posílen program Jan Amos Komenský o 200 milionů korun. Tyto peníze byly alokovány právě na nákup opatření, která by mohla zabezpečit tyto cíle, probíhá mnohem více školení a nácviku proti aktivnímu střelci," připomněl člen poslaneckého výboru pro bezpečnost Petr Letocha (STAN).

[chooze:article;value:575096]

Podle opozice se ale třeba v mateřských školách poslední dobou bezpečnost zhoršila. "Současná pětikoaliční vláda prosadila změnu hygienické vyhlášky v loňském roce a například je možnost stavět a rekonstruovat školky bez plotu, což je pro mě nemyslitelné," poznamenal poslanec za ANO Jiří Mašek.

"Plot je zrovna jedno z opatření, které nezabrání útočníkovi v tom, aby do školy vniknul, protože je tam přirozená velká fluktuace lidí, s tím nic neuděláte. Domnívám se, že absence plotů, která je samozřejmě jenom minimální, tak nevadí a plot těmhle událostem nezabrání, musíme jít jinou cestou," reagoval naopak poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09).

V září vytvořila pracovní skupina složená z ministerstev vnitra a školství, policie a zmocněnkyně pro lidská práva další dokument, jak se v rizikové situaci chovat. "My se od tragických událostí na filozofické fakultě věnujeme otázkám bezpečnosti jak na vysokých školách, tak v regionálním školství, soustavně pracujeme se zástupci školské komunity," uvedl šéf resortu školství Mikuláš Bek (STAN).

Podle opozice by právě na bezpečnost škol mělo jít víc peněz ze státního rozpočtu. "Do rozpočtu na příští rok bude pro vnitřní bezpečnost rozpočet navýšen, to se ministrovi povedlo a věřím, že to bude jeden z dalších důležitých kroků," domnívá se Letocha. 

[chooze:article;value:573334]

​Útokům se prý ale nedá úplně předejít. "Je nutné si uvědomit jednu věc pokud ze školy neuděláte trezor národní banky, tak nikdy nebudete moci vyloučit, že se vám tam někdo dostane, takže v některých školách se přílišně hledí na elektronickou ochranu, to je bezvadné podpůrné zabezpečení. Z mého pohledu jsou klíčové tři věci, a to proškolení personálu, varovný systém a systém uzavření vevnitř," řekl bezpečnostní expert Lumír Němec.

Podle odborníků se musíme připravit na to, že útoků může být více i v souvislosti s tím, jak se mění bezpečnostní situace ve světě.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.