Dětem v těžké situaci má pomoci nový zákon. Připravuje se ale téměř dva roky

Prioritou nového zákona je podchytit situace, které vedou k umístění dětí do ústavní péče. "Rodiny zůstávají v mnoha zátěžových situacích zbytečně dlouho a systém častokrát po těch mnoha letech strádání nedokáže nabídnout nic lepšího, než umístění do ústavních zařízení," řekla Klára Šimáčková Laurenčíková, zmocněnkyně vlády pro lidská práva.

"Děti, které dostáváme, jsou podruhé odebrány z rodin nebo se nám vrací z pěstounské péče, je to zkrátka zanedbání prevence v rodinách," sdělil ředitel Dětského domova Cheb a Horní Slavkov Petr Čavojský.

[chooze:article;value:570919]

​"Pomáhat a předcházet tomu, aby nám vznikaly kolizní situace, kdy už potom není jiná možnost, než to dítě z té rodiny odebírat," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Aby to dítě nezůstávalo v patologickém prostředí třeba domácího násilí nebo alkoholismu v té rodině," domnívá se poslance za ANO Aleš Juchelka.

Nezbytná je i transformace dětských domovů. Děti by měly vyrůstat v komunitách, v bytech a se sousedy, se kterými si vybudují opravdové vztahy. "Ty děti žijí normální život, mají normální kamarády, chodí na kroužky samostatně," dodal ředitel Čavojský.

"Ta transformace není jen o tom, že přesuneme zámky do bytů, ale současně snížení počtu dětí na vychovatele," tvrdí expert kanceláře veřejného ochránce práv Štěpán Jílka.

[chooze:article;value:570383]

​Nový zákon by měl podle odborníků myslet i na zaměstnance dětských domovů. "Tam naprosto chybí jakákoliv podpora ve formě supervize, intervize, sebezkušenostních výcviků, terapeutických výcviků," dodal Jílka. "Potřebujeme, aby jeden konkrétní člen vlády téma změn v systému péče o ohrožené děti vnímal jako absolutní prioritu," upřesnila Klára Šimáčková Laurenčíková.

Situaci ohrožených dětí by měla zlepšit novela zákona o veřejném ochránci lidských práv, která ustaví funkci dětského ombudsmana.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.