Velké překvapení astronomů. Zjistili, že Země měla vlastní prstenec

Planetu Zemi v současnosti obíhá pouze Měsíc, to ale nebyla jediná přirozená družice, kterou ve své minulosti Země měla. Tým složený ze tří vědců na univerzitě v Melbourne zveřejnil studii, která se zabývala touto teorií. 

Podle výsledků studie měla Země v minulosti i prstenec složený z drobných asteroidů, který planetu obíhal. Podobné prstence má například Saturn nebo Neptun, u menších planet, mezi které patří i Země, se ale neobjevují.

[chooze:article;value:572597]

​Prstenec okolo Země měl kroužit v období ordoviku, tedy zhruba před 466 miliony let. To je přibližně o 100 milionů let dříve, než se na souši začaly objevovat první ryby, z nichž se později vyvinuli suchozemští živočichové. První dinosauři se pak začali objevovat před asi 250 miliony let.

Studie má i vysvětlení, co se s pásem asteroidů, který okolo Země obíhal už v době, kdy existoval i Měsíc, stalo. Podle astronomů k sobě Země asteroidy postupně přitáhla. Svědčit o tom má zejména pás přibližně stejně starých kráterů v blízkosti rovníku, kam by asteroidy dopadaly.

Pád vesmírných kamenů měl ještě jeden výsledek. Množství spadlých asteroidů mělo vyhnat do atmosféry velké množství prachu, které způsobilo dobu ledovou. Jak připomíná portál Live Science, období ordoviku patřilo k jednomu nejdivočejších v historii planety, kdy byla celá Země v jednu chvíli pokrytá ledovou přikrývkou.

Záběry jako z fantasy filmu. Astronauti natočili z vesmíru polární záři (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.