V Praze vzniká speciální škola, na které budou učit pedagogičtí studenti

Ani letos se mnoho dětí nedostalo na vysněnou střední školu. Počet žáků totiž převyšuje kapacity škol. Například v prvním kole přijímaček se nedostalo více než 6 000 žáků. "Nedostal jsem se na žádnou střední školu v Praze, takže jsem nakonec musel jít do Čáslavi, což mi to trošku zkomplikovalo," uvedl středoškolák David.

"To je důvod, proč v současné době pracujeme na zřízení střední školy, abychom vypomohli s tou situací, kdy se někteří žáci vůbec na ty střední nedostanou," reagoval Antonín Jančařík z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

[chooze:article;value:561466]

​První klinická škola vznikne právě v Praze, kde je problém s kapacitou škol nejpalčivější. Další se plánuje třeba v Ostravě. Studenti budou učit ve škole pod dohledem starších, zkušenějších pedagogů. S nimi si budoucí učitel připraví výukové materiály, povede hodiny a bude komunikovat třeba i s rodiči.

"Nebude to tak, že nejdřív poslouchají, a potom koukají. S tím pedagogem se budou v té hodině střídat," popsal radní pro školství Antonín Klecanda (STAN). "Klinická škola vytvoří ideální podmínky pro přípravu. Nejen že potřebujeme navýšit kvalitu učitelů, ale potřebujeme jich více," pronesl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

[chooze:article;value:571372]

Na tento typ střední školy se mohou přihlásit všichni žáci, kteří chtějí studovat gymnázium, nebo se věnovat předškolní pedagogice. "Bude tam 400 míst. Budou tam od prváku do čtvrťáku," doplnil radní Klecanda.

Názory lidí se různí. "Já si myslím, že je to skvělý nápad," uvedla jedna respondentka. "Zdá se mi to jako hloupost," oponoval jiný. "To bych teda nedovolila," přidala se další žena. "Záleží, jestli si rodič cení, zda to dítě odejde s vědomostmi, anebo jim jde o to, aby je učil někdo, kdo má papír," pronesl další respondent. "Asi bych neměla takovou důvěru," zamyslela se další. "Když ten student bude mít potřebné vzdělání, tak proč ne?" nadhodil poslední respondent. První žáci klinické školy by do lavic mohli usednout za dva roky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.