Krajské volby byly generálkou. Éra Fialy jako premiéra končí, říká politolog

Podle Valeše většina vládních stran v zásadě nedopadla nijak špatně. "STAN mírně posílil, lidovci mírně ztratili, TOP 09 taky, ale není to žádná katastrofa, ODS posílila, ale tam je to zejména díky Martinu Kubovi (hejtman Jihočeského kraje, pozn. red.), který je momentálně vůči Petru Fialovi v opozici," shrnul Valeš. Celkově situaci čtyř stran označil jako "nevýhru".

Kubův úspěch, kdy v Jihočeském kraji odmítl koalici SPOLU a nyní je schopný složit jednobarevnou radu, je velkým ohrožením Fialy, který svou politickou existenci vsadil na koalici SPOLU. "Ten Kubův mandát je natolik silný, že to určitě zkusí a utká se o předsednické místo, ale na to si musíme ještě počkat," vyložil Valeš.

Pirátské fiasko

Špatně jsou na tom ale Piráti. "Jsou problémem číslo jedna. Přišli asi o 96 mandátů a prakticky zmizeli z politické mapy," shrnul Valeš. Výsledky krajských voleb ale nebudou mít podle něj aktuálně na vládu vliv.

Valeš poukázal na to, že ze sobotního vyjádření předsedy Pirátů Ivana Bartoše vyplývá, že předsednictvo nerezignuje, ale pouze dává své posty k dispozici. Výjimkou je členka rady Jana Holomčík Leitnerová, která byla jedničkou na jihomoravské kandidátce s výsledkem 3,24 procenta. Ta v neděli dopoledne oznámila rezignaci.

[chooze:article;value:575007]

​"Je to takové zvláštní chování. Když Strana zelených utrpěla podobný debakl, zbylo jí jedno jediné místo, tak vedení rezignovalo. Další věcí je, že Piráti jsou více než z třetiny placeni ze státních peněz, takže budou velmi dobře zvažovat i odvolání Ivana Bartoše, protože spousta lidí ze strany jsou státní zaměstnanci," okomentoval.

Bartoš možná neskončí

Podle Valeše Piráti dost možná Bartoše a jeho vedení podrží, protože rok před sněmovními volbami nemají žádnou jinou osobnost, která by jej mohla nahradit. Řekl ale také, že v případě Pirátů se strašně špatně odhaduje, co se stane, a žádná varianta osudu předsednictva není mimo hru. Jak ale upozornil, Bartoš už měl kvůli zpackané digitalizaci a neúspěchu v evropských volbách rezignovat dávno.

Podle moderátorky TV Nova Báry Divišové, která připravovala volební zpravodajství a byla hostem v pořadu Za pět minut dvanáct, se nyní Piráti budou pokoušet oslovovat ty členy, kteří kritizovali vládní angažmá. Zmínila třeba jedničku na pirátské kandidátce v Plzeňském kraji a zatím stále plzeňského hejtmana Rudolfa Špotáka.

"On tam vládne s ANO, ale zároveň chtěl loni vyzvat předsedu Ivana Bartoše, ale nakonec nedostal žádnou nominaci. Toto si myslím, že budou nyní řešit na pirátském fóru. Já jsem pár diskuzí na fóru pročítala a emoce jsou teď opravdu na stropu. Tam bude záležet, jestli se změní vedení, jak se dohodnou na změně vedení, a také na tom, zda budou pokračovat, nebo nebudou pokračovat ve vládě. Potom z toho bude vyplývat, jak to dopadne možná ve sněmovních volbách," prohlásila Divišová. Jasno by snad mohlo být do půlky října.

[chooze:article;value:574943]

Pro vládu to nevypadá dobře, hodnotí Valeš

​Jedním z ukazatelů, které vládní strany určitě netěší, je i velký rozdíl mezi celkovým ziskem hlasů vládních stran a ANO. "ANO dostalo kolem 850 tisíc hlasů. A strany vládní koalice, dohromady všech pět stran, nemají ani polovinu, ani ne 500 tisíc. Čili tam je opravdu naprosto radikální rozdíl," srovnal Valeš.

Rok před volbami to rozhodně představuje problém, a to včetně úspěchu koalice STAČILO!, která kandidovala ve 12 krajích a v 11 se dostala do zastupitelstva, přičemž v Libereckém kraji jí chybělo na zdolání pětiprocentní hranice jen devět hlasů. Navíc Motoristé ani nekandidovali.

"Pro vládu to vůbec nevypadá dobře. A já si osobně myslím, že ty volby byly takovou generálkou a éra Petra Fialy jako premiéra končí. A příští vlády budou mít premiéra z ANO," míní Valeš.

V neděli se k volbám v pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct vyjádřil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). "Čteme ty výsledky voleb s pokorou a jednoznačně jako výzvu k tomu, abychom šlápli na plyn, ať už v komunikaci nebo v zavádění důležitých změn, které lidé potřebují. Aby se zlepšovaly jejich podmínky pro život, ať už je to dopravní infrastruktura, energetika, ale pochopitelně také důchodová reforma. A nejsou to populistická řešení, jsou to kroky, které míří do budoucna," řekl Kupka.

Na celý rozhovor s Bárou Divišovou a s analytikem agentury STEM/MARK Janem Buriancem se můžete podívat zde:

Na celý rozhovor s Martinem Kupkou a předsedou stínové vlády Karlem Havlíčkem (ANO) se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.