Americký voják, který utekl do Severní Koreje, dostal trest za dezerci

Čtyřiadvacetiletý Travis King uzavřel s vojenskými prokurátory dohodu o vině a trestu. Přiznal se k dezerci, napadení poddůstojníka a neuposlechnutí rozkazu, uvedla CNN.

Díky tomu vyvázl s roční trestem, který už si odpykal ve vazbě, a dostal se tak na svobodu. V armádě však skončil a neobdrží ani výplatu za dobu, kterou strávil za mřížemi.

Kingův útěk vyvolal loni v červenci poprask. Severokorejská propaganda ho ihned využila s tím, že Afroameričan tak učinil kvůli "nelidskému týrání a rasové diskriminaci v americké armádě" a že je rozčarován "nerovnou americkou společností".

[chooze:article;value:574828]

​Skutečnost však byla mnohem prozaičtější. King narukoval začátkem roku 2021 a o 13 měsíců později byl se svou jednotkou odvelen do Jižní Koreje. Hostitelská země mu k srdci příliš nepřirostla. Nejprve zmlátil v nočním klubu v Soulu jednoho z hostů, který však nevznesl obvinění a soud případ odložil.

Další konflikt už mu neprošel. Na vycházce se opět dostal do konfliktu s místními a neuklidnil ho ani příjezd strážců zákona. Kopal do dveří policejního vozu a sprostě nadával Korejcům, místní armádě i policii.

Škodu na autě zaplatil, nikoliv však pokutu, kterou mu za napadení uložil soud v Soulu. Skončil tak na měsíc a půl ve vězení a poté v base na americké základně, odkud měl být eskortován k disciplinárnímu řízení do Spojených států.

[chooze:article;value:518065]

​​Na letišti se mu však podařilo utéct a v civilu se připojil ke skupině turistů mířících na prohlídku demilitarizované zóny mezi Severní a Jižní Koreou. Svědci vypověděli, že se najednou rozběhl přes demarkační linii do Korejské lidově demokratické republiky, a přitom se hlasitě smál.

Po více než dvou měsících podle agentury Reuters Kinga po zákulisních jednáních z KLDR vyhostili a byl převezen na vojenskou základnu v Texasu. Ve vojenské nemocnici podstoupil zdravotní prohlídku včetně psychiatrického vyšetření. A čekal ho i výslech ohledně informací, které mohl prozradit během vazby v diktátorské komunistické zemi.

Kvůli svému propuštění z armády "beze cti" King přišel o medaili Za službu při obraně Koreje i o stuhu Za službu v zámoří.

Americký voják utekl do Severní Koreje. Když přebíhal hranici, smál se (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.