Noční můra při návratu z dovolené. Na lety domů čekají Češi přes 12 hodin

Návrat z dovolené na Krétě se výrazně zkomplikoval skupině Čechů. Těm se porouchalo letadlo, které je mělo dopravit domů do Českých Budějovic. Problémy byly i s dalším letem, který směřoval do Prahy. Kvůli tomu zůstali na Krétě přes noc.

Odletět měli původně ve 3:30 tamního času, aby mohli být ráno doma. K tomu ale nedošlo. "Odbavení a čekání na let proběhlo v pořádku. Při vzletu bohužel nastala komplikace. Dlouho nám nebylo nic sděleno, poté nám pilot suše ohlásil, že máme závadu, vracíme se z runwaye zpět a budeme hovořit s techniky," líčila situaci paní Jana.

Situaci řešila i česká ambasáda. "Byli jsme ve spojení s pasažéry dvou letů, které měly směřovat do Prahy a do Českých Budějovic. Mohu potvrdit, že se jednalo o zpoždění více než 12 hodin," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

[chooze:article;value:573307]

Špatná byla i situace na letišti. "Je tu mnoho matek s dětmi, které nemají přístup ke kufrům a věcem pro své děti, protože by je nenapadlo, že z dvouhodinového letu se stane dvanáctihodinové čekací peklo. Jsou tu ženy, které nemají přístup k hygienickým pomůckám. A to nemluvím o odporných toaletách, kterých je na letiště velmi málo," stěžovala si Jana.

Oba lety nakonec odletěly až v pátek odpoledne. "První z letů úspěšně odletěl okolo 13. hodiny, druhý je naplánovaný na 14. hodinu," dodal po poledni Drake. Druhý let se ale neuskutečnil. "Pořád jsme na letišti na Krétě. Vůbec nevíme, kdy odletíme domů," stěžoval si ještě ve tři čtvrtě na čtyři pan Stanislav.

Podle společnosti Smartwings, které letadla patří, stála za zpožděním drobná závada. "Šlo o poruchu na senzoru klapek. Náhradu za poškozený senzor jsme dopravili," uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Smartwings se také vyjádřily k zajištění cestujících, kteří na letišti uvízli. "Pro všechny cestující jsme se snažili prostřednictvím smluvního handlingového partnera zajistit ubytování na hotelech, bohužel vzhledem k vytížení hotelových kapacit bylo možné ubytování na hotelech zajistit pro 64 cestujících, přičemž ostatním cestujícím byla nabídnuta možnost zajistit si ubytování vlastní cestou s tím, že jim bude následně proplaceno," dodala Dufková.

Turisté z Prahy na Sicílii neodletěli. K porouchanému letadlu se sjeli hasiči (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.