Na Lužnici je stále extrémní povodeň. Oproti normálu je tam vody trojnásobek

Zatímco na většině území Česka hladiny řek klesají, Lužnice přes noc dosáhla podle Českého hydrometeorologického ústavu stavu extrémní povodně. V obci Frahelž, která je přibližně na půl cesty mezi přetékajícím rybníkem Rožmberk a Veselím nad Lužnicí, vystoupala v šest hodin ráno hladina vody do úrovně 280 cm. Ještě před týdnem tam byl přitom jen asi metr vody.  

Ústav nicméně označuje stav na řece za setrvalý a varování před bezprostředním povodňovým ohrožením na Třeboňsku odvolal. Výstraha před extrémním nebezpečím povodní tam ale trvá, stejně jako v okolí Prachatic, Soběslavi a Tábora, na jihu Moravy či v dolní části povodí Labe, dál.

Podle radnice Veselí nad Lužnicí se kulminace řeky očekává během čtvrtečního odpoledne. Město ve středu večer uvedlo, že zatím nevidí důvod k evakuaci, lidé by na ni ale měli být stále připraveni. Tuto evakuační pohotovost ale ve čtvrtek zrušilo.

[chooze:article;value:574477]

"Podle předpovědí již není důvod se obávat, že povodeň bude větší než padesátiletá voda. Hladiny řek kolem soutoku mírně klesají. Stále pravidelně dochází odčerpávání kanalizace tak, aby vysoká hladina uvnitř systému nezpůsobila škody v nemovitostech," odůvodnila toto rozhodnutí radnice.

Lužnice už se ale na území Veselí částečně vylila. Ve středečních odpoledních hodinách zatopila okrajové části města, konkrétně tamní pískovnu a také zahrádkářskou osadu.

Voda z rybníka Rožmberk se v úterý začala rozlévat do okolí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.