Desítky milionů mrtvých už za pár let. Lidstvo čeká děsivá budoucnost

Nedávno zveřejněná rozsáhlá studie o antimikrobiálních látkách šokovala lékaře i širokou veřejnost. Její výsledky naznačují, že do roku 2050 by více než 39 milionů na lidí na celém světě mohlo zemřít na infekce vyvolané bakteriemi, které jsou odolné vůči antibiotikům, upozornil časopis The Lancet.

Odborníci proto vyzývají, aby lidé tato léčiva neužívali nadměrně, protože pak ztrácejí svou účinnost  například když se předepisují na běžné virózy, na které nemají ani čím působit. Jsou totiž určené výhradně pro léčbu bakteriálních nemocí. Každá další aplikace pak může vést k tomu, že se budou stále více množit rezistentní bakterie.

[chooze:article;value:574195]

"Použili jsme 520 milionů souborů dat získaných v letech v letech 1990 až 2021. Na základě toho vznikla prognóza na nejbližší roky," upřesnil výzkumný tým, který vedl Christopher Murray z Washingtonské univerzity.

Studie dále naznačila, že vývoj se výrazně liší podle věku. Zatímco počet úmrtí, která souvisela s rezistencí, se u dětí do pěti let snížil o polovinu, u seniorů nad 70 let vzrostl naopak o 80 procent. Podle vědců za to může s největší pravděpodobností fakt, že ve vyšším věku mají lidé častěji intoleranci na některé vakcíny a léky, navíc trpí více nemocemi.  

"Zatímco v roce 2021 to bylo zhruba 1,14 milionu mrtvých na celém světě, v roce 2050 to bude už 1,91 milionu. Úmrtí nepřímo spojená s touto rezistencí by měla dosáhnout až 8,22 milionu ročně," tvrdí studie. Přesto studie představila i možný pozitivní dopad užívání antibiotik. Zlepšení péče o závažné infekce, vývoj nových vakcín a rozumné užívání antibiotik by mohly v letech 2025 až 2050 zachránit až 92 milionů životů.

[chooze:article;value:572939]

"Antibiotika jsou důležité léky. Mnoho antibiotik může úspěšně léčit infekce způsobené bakteriemi. Ovšem některá antibiotika, která bývala typickou léčbou bakteriálních infekcí, nyní nefungují tak dobře. Rezistence vůči těmto lékům je jedním z nejnaléhavějších zdravotních problémů na světě," napsalo americké výzkumné a vzdělávací centrum Mayo Clinic.

Studie byla zveřejněna krátce před zasedáním Valného shromáždění OSN, které se bude konat 26. září a zabývat se má právě touto problematikou.

Pro zvláštní léky už lidé nebudou muset ke specialistovi. Předepíše jim je i praktik (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.