Další žhář z Vítkova je na svobodě. Jaromír Lukeš si odseděl 15 let

[chooze:gallery;value:31631]

​Soud v Karviné ve středu dopoledne rozhodl o podmínečném propuštění žháře Jaromíra Lukeše. Ve vězení strávil více než 15 let. Lukeš byl členem skupiny, která v roce 2009 spáchala rasově motivovaný útok na romskou rodinu.

Důvodem k propuštění Lukeše z vězení má být jeho obrat od rasistického smýšlení, které jej k hrůznému činu motivovalo. Podle portálu Novinky s jeho osvobozením souhlasil i ředitel věznice a státní zástupce, podle kterých se Lukeš od svého dřívějšího extremismu distancuje.

[chooze:article;value:504730]

​Lukeš je už třetím ze čtyřčlenné skupiny žhářů z Vítkova, který opustí brány věznic. Za mřížemi nadále zůstává pouze David Vaculík. Ten zatím o předčasné propuštění nepožádal. Další dva členové skupiny, Ivo Müller a Václav Cojocaru, ano, a na svobodu se tak dostali v květnu 2023.

Žhářský útok na Vítkově se stal 18. dubna 2009, kdy skupina neonacistů prohodila oknem domu Kudrikových zápalné lahve. Dům při následném požáru zcela shořel a několik členů rodiny utrpělo vážné popáleniny. Nejhůř na tom byla tehdy teprve dvouletá Natálka, která byla popálená na 80 % těla. Kvůli tomu musela prodělat sérii náročných operací, které jí zachránily život. Částku na operace, která činila několik milionů, uhradili podle nařízení soudu útočníci.

Zapálil dům dvouleté Natálky a skončil ve vězení. Teď by chtěl Jaromír Lukeš na svobodu (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.