Volby budou, řekla vláda. Volební urny chtějí i v zaplavených oblastech

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) odklad voleb nepřipadá v úvahu. Vyžadovalo by to totiž komplikovanou změnu zákona a vyhlášení nouzového stavu. "Volby krajské a senátní se uskuteční," slíbil Fiala.

"Jsme v krizovém stavu nebezpečí, pro nouzový stav nebyla ani z regionů žádná poptávka," sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Odklad voleb podle něj není možný, protože nouzový stav nelze vyhlásit. Chybějící členy volební komise by podle jeho vyjádření mohli doplnit členové hasičských spolků na základě dohody s ministerstvem. 

Vláda věří, že zvládne zajistit volby i v oblastech postižených povodněmi. Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) však upozorňuje, že kvůli záplavám a výpadkům elektřiny nebude v některých místech možné volit. "Lidi jsou v takové situaci, že řeší, že mají zničené domovy. Mnozí jsou mimo Opavu a mně nepřipadá správné v této situaci, kdy řešíme záchranu lidí, domovů, aby se řešily volby. Věřím, že jsou legislativní nástroje pro to, aby se volby mohly posunout," myslí si Navrátil.

[chooze:article;value:573624]

​"Existují zde alternativy, jak pomoci tam, kde jsou problémy v tuto chvíli velké. Můžeme pomoci v těch zasažených místech s organizací," dodal předseda vlády Fiala.

"Hledáme způsob, jak za nimi vyslat mobilní volební urnu. A udělat to tak, aby každý, kdo bude chtít volit, tak aby mohl," připojil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Volit budou moci i lidé, kteří přišli o doklady během povodní. "Úřady budou mít v takovém případě možnost ztotožnit je prostřednictvím přístupu do registru osob," vysvětlil Kupka.

Aby se odsunuly volby, musel by se změnit zákon a vyhlásit nouzový stav, říká politolog:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.