Povodně v zahraničí: Dunaj stoupá, z polské Nisy evakuovali desetitisíce lidí

V Nise, městě se 44 tisíci obyvateli, je situace nejhorší v celém Polsku. V noci na úterý starosta oznámil evakuaci. "Evakuujte, prosím, sebe, své blízké i svůj majetek. Vyplatí se hned jít do nejvyšších pater budov, protože vlna může dosáhnout i několika metrů," řekl starosta Nisy Kordian Kolbiarz.

Celou noc tam ozbrojené složky i tisíce dobrovolníků z řad obyvatel zpevňovaly poškozenou protipovodňovou hráz, jejíž zhroucení by vedlo k zaplavení centra města. Na místě pomáhaly i vrtulníky.

[chooze:article;value:574243]

​Lidé bojovali proti zaplavení ulic pytli s pískem i dlažebními kostkami. Starosta o uplynulé noci dokonce referoval jako o té nejdůležitější v historii města. Záplavám čelí i řada dalších regionů na jihu Polska. Vláda situaci řeší, premiér Donald Tusk v pondělí oznámil, že pomoc zasaženým chce koordinovat se sousedními státy.

"Obrátil jsem se na ministra financí a prozatím jsme zajistili finanční rezervy pro ty, kteří jsou zasaženi povodněmi. V tuto chvíli máme jednu miliardu zlotých," oznámil Tusk.

Povodně ale dále sužují i další evropské státy. Na východu Německa se hladina Labe přiblížila k šesti metrům. Město Pasov vyhlásilo třetí povodňový stupeň. Rakousko evakuovalo sedm obcí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.