Posuňte termín voleb, ozývaly se hlasy. Je to nereálné, vysvětlil politolog

Jak vysvětlil Jelínek, posunutí termínu voleb je náročná operace: "Ono to samozřejmě nefunguje tak, jak si to možná představoval jinými starostmi zatížený primátor Opavy, že napíše e-mail na vládu a vláda odhlasuje odsunutí voleb. Skutečně je to komplikovanější, protože na změně zákona, a to je jediná cesta, jakou by se daly ty volby odsunout, je potřeba shoda Poslanecké sněmovny a Senátu."

V praxi to znamená, že by změnu musely odhlasovat obě komory parlamentu. "Ta by následně měla být také ve sbírce zákonu, což by muselo proběhnout zhruba ve čtvrtek. A to nemluvíme o tom, že pochopitelně k nějakému takovému klíčovému rozhodnutí je potřeba shoda vlády a opozice. To znamená, že by muselo proběhnout jednání mezi vládními a opozičními stranami," dodal Jelínek.

Navíc, aby bylo možné vše rychle odhlasovat, by bylo nutné vyhlásit nouzový stav, což lze ale jen za určitých okolností, kdy jsou v ohrožení životy, zdraví či majetek, což se ale podle Jelínka nyní říct nedá. Nejde ani odsunout volby jen v určité části republiky, protože se podle zákona musí konat ve všech krajích najednou.

[chooze:article;value:574306]

​Konání voleb v původním termínu ale bude komplikované, navíc se dá v postižených oblastech čekat nižší účast, míní Jelínek. "Předpokládám, že se určitě najde někdo, kdo napadne regulérnost voleb za takovýchto podmínek, tak tam vznikne otázka, jak moc ta nižší volební účast zahýbá s legitimitou voleb, nebo respektive jak moc na tu legitimitu dopadne povodňová situace," prohlásil Jelínek.

"Dříve nebo později možná budeme muset očekávat nějaký verdikt, ať už Nejvyššího správního soudu nebo Ústavního soudu, protože toto jsou skutečně velmi citlivé věci, a myslím si, že vlastně by vůbec nebylo od věci, kdyby se ta férovost voleb následně přezkoumala," dodal politolog. Na celý rozhovor s Jelínkem se můžete podívat pod titulkem článku.

[chooze:poll;value:65ca26cc91ad56ae0904824cf49862c7d53d9dec;layout:tn_nova]

Informace, zajímavé články a pak i volební výsledky ke krajským volbám najdete zde, k senátním zde.

Podívejte se, na názor primátora Opavy Tomáše Navrátila (ANO):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.