Domů bez elektřiny jsou stále desetitisíce. Technikům pomáhají i hasiči

"V tuto chvíli evidujeme 145 poruch na vedení vysokého napětí. Přístup k elektřině nemá zhruba 81 tisíc domácností. Nejpostiženější oblastí je Olomoucký a Moravskoslezský kraj, ale i zde čísla klesají. V Královéhradeckém kraji jde v tuto chvíli o 2 000 míst," poznamenala v pondělí odpoledne mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová. Zároveň doplnila, že mimo zmíněné kraje se počty míst bez proudu pohybují v řádu desítek až nižších stovek.

"Během neděle jsme připojili 120 tisíc domácností a v pondělí přibylo dalších 30 tisíc. V nejhorším momentě jsme měli zhruba 205 tisíc odběratelů bez proudu. Objevují se nové poruchy, ale zároveň se nám daří opravovat a připojovat zákazníky k distribuční soustavě," uvedla v pondělí Holingerová.

[chooze:article;value:574147]

Podle mluvčí ČEZ ještě nějakou chvíli potrvá, než budou mít všechny domácnosti přístup k elektřině "Na řadě míst se čeká, než voda opadne. Pomáhají nám i hasiči. To hlavně v místech, kde jsou napadané stromy nebo mnoho vody," doplnila Holingerová.

Také skupina E.ON zaznamenala zlepšení. "Daří se nám počet odběratelů bez dodávek proudu snižovat. Na distribučním území EG.D evidujeme zhruba 4 000 domácností bez dodávek elektrické energie, kdežto ráno se jednalo o 5 000. Dostáváme se už k poruchám, které omezují menší množství odběratelů. Jedná se i o poruchy v nepřístupném terénu," informoval v pondělí mluvčí skupiny E.ON Roman Šperňák.

Podívejte se na povodňové zpravodajství TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.