Troubky zničily povodně 1997. Obyvatelé se teď znovu připravují na velkou vodu

Místní v Troubkách na Přerovsku si v silném dešti v pátek jezdili pro pytle s pískem a snažili se uchránit svůj majetek. "Všechno jsme vyzvedli aspoň do půlmetru, vynesli do horního patra," popsala přípravy jedna z místních. "Je nám sedmdesát, máme problémy nějaký, nervy jedou naplno," zoufal si další z obyvatel.

Metráky písku do obce každou chvíli přiváží nákladní auta. Dobrovolníci se střídají ve dvouhodinových intervalech. "Narodil jsem se tady, vyrostl jsem v Troubkách a už jsem to několikrát zažil tuto situaci, tak jsem přidal ruku k dílu," řekl jeden z nich. "Za námi přišel šéf, ptal se na dobrovolníky, kdo by měl zájem. Tak jsme se poskládali," uvedl další.

[chooze:article;value:573785]

​Povodně Troubky zasáhly i před 27 lety. Velká voda strhla na dvě stovky domů. O střechu nad hlavou přišel i pan Kováč s rodinou. "Ucpu všechny dveře, všechno, co se dá. 1997 barák dolů, 2010 vody po kolena," přiblížil.

Obec zatím marně čeká na slibovanou protipovodňovou ochranu. Tu zdržely hlavně problémy s výkupy pozemků. Povodí Moravy teď zpracovává projekt, stavba by mohla začít za dva roky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.