Psychiatr o psychice při povodních: Češi umí vytvořit jistotu v nejistotě

"Já věřím, že náš národ se docela dobře dává dohromady právě v době krize. Takže já věřím i na svépomoc, občanskou pomoc, věřím na starosty, věřím na to, že jsme schopní rychle udělat nějakou jistotu v nejistotě," řekl Pfeiffer, který má zkušenost i s krizovou intervencí.

I tak se ale může řada lidí – ať už jen z obav, nebo kvůli konkrétnímu zasažení – dostat do psychické nepohody. "Existuje možnost, když už cítíme velkou úzkost nebo napětí, obrátit se na specializované služby, jako jsou Centra duševního zdraví nebo krizová centra," doporučil.

[chooze:article;value:570818]

"Věřím, že když ta situace bude ještě horší, že budeme, tak jak jsme to dělali dřív, vytvářet přímo cílenou podporu, psychologickou podporu v místě, kde ta potíž bude největší," dodal. Pomoct můžou právě Centra duševního zdraví.

"To zásadní, co tam je, je multidisciplinarita, ale hlavně regionalita. To znamená, že když si vezmeme třeba Prahu, tak v současné době v každém 100tisícovém regionu je buď Centrum duševního zdraví, nebo nějaké terénní týmy sociálních pracovníků a zdravotníků, kteří jsou schopni akutně pomoci, klidně i v krizových situacích," vysvětlil Lang.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.