Hydrolog: Déšť v sobotu udeří v pásu. Morava a Bečva hrozí scénářem z roku 1997

Podle Daňhelky se bude počasí v Česku v sobotu lišit od toho, které panovalo v pátek. "Dnes je pokrytá celá republika. Prší velmi intenzivně, ale zhruba se stejnou intenzitou po celém území," popsal páteční situaci. V sobotu ale mají srážky přicházet od severu a zúžit se do pásu. "Už nebude pršet celou dobu na celém území a to je právě ta velká nejistota, kterou máme," vysvětlil.

Kde pás srážek udeří, určí i to, kde bude nejhorší situace. Nelze prý ale mluvit o tom, že by některá možnost byla lepší než jiná. "Je otázka, ze které lokality se na to koukáte. To, že se posunou srážky nad Beskydy, znamená, že se uleví jiným oblastem, třeba Českomoravské vrchovině," řekl hydrolog.

[chooze:article;value:573785]

Největší obavy panují ohledně situace na soutoku Bečvy a Moravy. Každá z řek totiž odvodňuje jiné pohoří – Jeseníky a Beskydy –, a pokud budou zasažena obě, může nastat extrémní povodeň podobná té z roku 1997. Je to i místo, kde je asi nejznámější obec roku 1997 Troubky. Právě tam tenkrát voda udeřila velmi tvrdě a zničila množství domů.

Oproti předchozím zkušenostem se ale aktuální situace liší tím, že se o nebezpečí ví s poměrně velkým předstihem. "Tady byl poprvé prostor několika dnů na to zareagovat," uvedl Daňhelka. To dává vodohospodářům možnost třeba vypouštět vodní nádrže, které tak můžou pomoct s mírněním následků. Další výhodou je, že doposud bylo poměrně sucho, a půda tak pohltila alespoň část vody.

[chooze:article;value:573822]

Oproti východu by západ Česka neměl očekávat velké potíže. Extrémní srážky udeří přibližně od Prahy na východ. Hlavní město se ale údajně nemusí příliš obávat. Se situací na Vltavě by totiž měla pomoct právě opatření zaujatá na přehradách vltavské kaskády, která dokáží omezit i vliv Sázavy, kterou není možné nijak regulovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.