Česko se chystá na povodeň. Zajistěte dům a připravte si zásoby, radí hasiči

[chooze:gallery;value:37337]

​Česko se chystá na velkou vodu a v nízko položených obcích blízko řek lidé už ve čtvrtek připravovali zábrany na ochranu před povodněmi. Hasiči ale zároveň upozorňují, že času je málo. Doporučují proto se na možnou povodeň připravit i doma.

V první řadě je důležité zůstat informovaní o tom, jak se vyvíjí počasí i stav řeky. Současně také v manuálu, který zveřejnili na sociální síti X, hasiči radí, aby si lidé připravili nabité telefony a powerbanky. V extrémních případech totiž může dojít k výpadkům elektřiny.

Dalším bodem manuálu je ochrana domů a rodiny. Nejzranitelnější jsou podle hasičů starší lidé a lidé s problémy s pohyblivostí. Těm je potřeba zajistit informace, pokud k nim sami nemají přístup. Je také nutné počítat s tím, že budou potřebovat pomoc v případě nutnosti evakuace.

[chooze:article;value:573589]

​V domech, které se mohou ocitnout v záplavové zóně, doporučují hasiči zavřít a zajistit okna a dveře. Ideální jsou zábrany jako pytle naplněné pískem. Zabezpečit se musí i odtokové kanály a drenáže, které by měly být co nejčistší, aby jimi mohla voda odtékat.

V domech a bytech samotných doporučují hasiči přenést drahý nábytek a cennosti do vyšších pater, pokud to je možné, stejně jako domácí zvířata. Zajistit by lidé měli také nádoby s chemickými látkami, které by mohly napáchat škody v životním prostředí. Připravit by si měli lidé také zásoby pitné vody a případně i potravin.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už ve středu požádal občany, aby si připravili evakuační zavazadla pro nejhorší případy. V nich by neměly chybět doklady, hotovost a platební karta, důležité léky a mobilní telefon i s nabíječkou.

Pokud už je nutné dům opustit, i když je okolí zaplavené, radí hasiči, aby se lidé vyhýbali zaplaveným místům, kde nedokážou odhadnout hloubku. Pěší chůzi nedoporučují, stejně tak důrazně zrazují lidi od toho, aby se rozvodněné řeky pokoušeli sjíždět na lodi, nebo se v nich dokonce koupali. To totiž představuje velké zdravotní riziko.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.