Alpy zasypal sníh. Počasí tam má první oběť, zemřela 57letá turistka

Extrémní počasí se projevilo také v alpách, kde udeřila sněhová bouře. Ta si už navíc vyžádala svou první oběť, kterou byla 57letá turistka pocházející z Kanady. Podle agentury ANSA cestovala se svým o rok mladším partnerem mezi chatami Genova a Puez.

Do Puezu ale už nedorazili. Kvůli špatné viditelnosti totiž zabloudili. Podařilo se jim však dovolat správci chaty, který zburcoval horskou službu. Sněhová bouře však záchranářům nedovolila vzlétnout s vrtulníkem, a museli proto turistický pár hledat pěšky.

[chooze:article;value:573628]

​To se jim nakonec podařilo ve čtvrtek večer, ženě ale už nedokázali pomoci. Kvůli těžkému podchlazení ztratila vědomí a navzdory snaze záchranářů později zemřela.

Neštěstí se stalo v údolí Val Gardena v Dolomitech. Sníh však udeřil i na jiných místech Alp. Tyrolské úřady varují před velkým množstvím sněhu, který ve spolkové zemi napadl. Sněžit má navíc i v níže položených částech. Původně sněžilo jen od 1 300 metrů výše, nyní se ale musí se sněhem potýkat lidé žijící nad hranicí 900 metrů nad mořem.

Rakušané upozorňují i na vysoké srážky. V Rakousku totiž podobně jako v Česku vydatně prší. Podle předpovědí tam může za následujících 40 hodin na jeden metr čtvereční napršet až 150 litrů vody, což je objem menší vany.

První sníh napadl i v Krkonoších. Vrcholek Sněžky se zbarvil do běla:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.