Jak postupovat, pokud vám přepravce poničil nebo ztratil vaše zavazadlo

Jestli na dovolenou vyrážíte letecky, určitě znáte ten nepříjemný pocit, když člověk už dlouho netrpělivě přešlapuje u pásu a vyhlíží svoje kufry. Většinou se svých zavazadel dočkáte, ale bohužel nejsou výjimkou ani případy, kdy čekáte marně. Jakmile se pás vyprázdní, ostatní cestující odejdou a vy zůstanete na místě s prázdnýma rukama, je čas začít situaci řešit.

Podobné to je i v případě, že své zavazadlo sice máte, ale sotva ho poznáváte. Odřené boky kufru, promáčklé víko, upadlé kolečko nebo zlomené madlo. I v takovém stavu se k vám někdy zavazadla dostanou. Ani oprava ale nemusí jít z vaší kapsy.

Problém se zavazadly se netýká jen letadel. Kufr nebo krosna se vám může poškodit i v zavazadlovém prostoru v autobuse. Podívejte se, jak si v jednotlivých situacích poradit a co dělat.

Zavazadlo nedorazilo na letiště a zůstali jste bez věcí

Je to jako noční můra. Stojíte na letišti, hotel zarezervovaný a vy máte jen příruční tašku. Kufr možná dorazí za dvě hodiny dalším letadlem, ale možná za dva dny. Přesto nemusíte dovolenou vzdávat. Jestli vám zavazadlo nedorazí do 6 hodin, máte nárok na proplacení základních potřeb, tedy oblečení a hygienických potřeb.

Důležité je myslet na to, aby se jednalo o opravdu nezbytné věci. Drahou nebo dekorativní kosmetiku, luxusní oblečení a značkové boty vám nikdo neproplatí. Naopak vám uznají třeba plavky, pokud jedete k moři. Nárok na proplacení taky nemáte, pokud se vám zavazadlo zpozdí na cestě domů. Předpokládá se, že doma náhradní trička máte.

Co dělat při zpoždění zavazadla

  • Ihned na letišti zamiřte k přepážce určené pro reklamaci zavazadel, bývá označená jako Baggage Claim, Lost Baggage nebo Baggage Service Office, a nahlaste nedoručené zavazadlo.
  • Vyplňte formulář s názvem Property Irregularity Report (PIR). V něm uvedete popis zavazadla a adresu, kam chcete zavazadlo po příletu doručit (společnost vám ho doveze na místo vašeho pobytu). Budete potřebovat zavazadlový lístek a palubní vstupenku.
  • Na formuláři máte uvedeno číslo reklamace a pod ním si můžete na webu WorldTracer vaše zavazadlo vyhledat a sledovat, kde zrovna je.
  • Jestli si budete kupovat náhradní věci, schovejte si účtenky.

Po doručení zavazadla máte 21 dnů na to, abyste uplatnili u letecké společnosti své nároky a podali písemnou nebo online žádost o proplacení škody. Doložte k ní PIR formulář a účty za nakoupené věci.

Kufr definitivně zmizel

Když se vaše zavazadlo nenajde do 21 dnů, už se nepovažuje za zpožděné, ale za ztracené. A vám vzniká nárok na proplacení ceny zavazadla a věcí v něm. Odškodné se bude řídit cenou, jakou věci měly (za starý kufr nedostanete zaplaceno jako za nový). Maximálně můžete získat kompenzaci do výše 1 200 EUR.

Letecké společnosti zašlete:

  • PIR vyplněný na letišti,
  • zavazadlový lístek,
  • palubní vstupenku,
  • seznam věcí v zavazadle a jejich cenu,
  • adresu a číslo účtu. 

Potíž je v tom, jak letecké společnosti dokázat, jakou cenu zavazadlo mělo. Obvykle totiž po vás budou chtít hodnotu věcí doložit účty, které málokdo má. Schovávejte si proto raději alespoň účtenku od kufru a věci v kufru si před odjezdem vyfoťte.

Zavazadlo dorazilo poškozené

Ani u poškozeného zavazadla neváhejte a hned ho reklamujte.

  • Opět vše nahlaste u reklamační přepážky dané letecké společnosti na letišti.
  • Vyplníte formulář DPR o poškození zavazadla (Damage Property Report), potřebovat budete zavazadlový lístek a palubní vstupenku.
  • Pracovník vám řekne, jaký bude další postup.
  • Zavazadlo a jeho poškození si vyfoťte.

Poté musíte do 7 dnů podat společnosti reklamaci (písemně nebo online), přiložit fotky poškození a účet od zavazadla, případně i od poškozených věcí uvnitř.

Společnost vám poté zajistí opravu zavazadla, nebo zakoupí nové (nekupujete si ho tedy vy, ale bude vám doručeno).

Zničený kufr reklamujte i u autobusového přepravce

Nárok na náhradu škody máte i tehdy, když vám poničí kufr v zavazadlovém prostoru autobusu. Škodu musíte nahlásit řidiči autobusu, který s vámi sepíše protokol a potvrdí vám poškození. Tento protokol, jízdenku, fotodokumentaci a žádost o náhradu škody pak do 10 dnů zašlete dopravci.

Pojištění zavazadel vám pomůže nahradit škodu

Za ztracené zavazadlo dostanete od letecké společnosti jen omezenou náhradu. Pokud víte, že má vaše zavazadlo cenu vyšší než asi 30 tisíc Kč, stojí za to nechat si ho pojistit na vyšší cenu. Komerční pojištění vám taky chrání zavazadla i mimo letadlo, například po cestě z letiště na hotel. Pojištění zavazadel stojí na den jen pár korun, ale může vám hodně ušetřit. Podívejte se na jeho ceny na srovnávači Ušetřeno.cz a vyberte si pro vás to nejlepší cestovní pojištění. Na pár kliknutí si ho můžete rovnou sjednat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.