Prezidentská debata v USA: Harrisová překvapila, Trump opakoval konspirace

Hodinu a půl trvající duel uspořádaný ve Filadelfii televizí ABC začal překvapivě. Harrisová přistoupila k pultíku soka, podala Trumpovi ruku a představila se. Bylo to poprvé od roku 2016, kdy si soupeři potřásli před debatou pravicí, uvedla agentura Reuters.

Ti dva se spolu dosud nikdy nesetkali, dokonce si ani nezatelefonovali. Oběma šlo o hodně, volby proběhnou za osm týdnů a průzkumy zatím ukazují na zcela vyrovnaný souboj.

Harrisové se podařilo Trumpa několikrát vykolejit. Utahovala si z jeho mítinků, z nichž lidé podle ní předčasně odcházejí z nudy, když slyší nesmysly typu, že větrné elektrárny způsobují rakovinu.

[chooze:article;value:573336]

​Trump, který si na hojné účasti příznivců na svých shromáždění zakládá, začal být rozčílený a přeskočil ke kritice migrace s tím, že ve Springfieldu v Ohiu jedí haitští migranti domácí mazlíčky místních obyvatel. Tuto fámu již přitom dříve vyvrátila místní policie.

Ohledně migrace rovněž tvrdil, že státy posílají do Ameriky pacienty psychiatrických léčeben a předčasně propuštěné kriminálníky, kteří pak řádí a přebírají kontrolu nad americkými městy.

Další podivnost řekl Trump při Harrisové vášnivé obhajobě práva žen na potrat. Exprezident obvinil demokraty, že podporují zabíjení novorozenců. Neklidný byl rovněž ve chvíli, kdy soupeřka připomněla jeho kriminální případy a trestní stíhání, což označil za falešné případy.

[chooze:article;value:570833]

​Řečníci se střídali, měli dvě minuty na odpověď a minutu na případnou reakci soupeře. Mikrofon měl zapnutý jen ten, kdo právě hovořil. Ve studiu nebylo publikum.

Trump při debatě o ekonomice označil Harrisovou za marxistku a několikrát za nejhorší viceprezidentku v dějinách země. Opět hovořil o tom, že by válku na Ukrajině okamžitě ukončil, ale nechtěl uvést, s jakým výsledkem pro napadenou zemi. Stejně tak by podle něj ani nevznikla válka v Gaze, neboť on by byl na rozdíl od Joea Bidena silným prezidentem, kterého by všichni respektovali a báli se ho, popsala CNN.

Harrisová ho opět poněkud vyvedla z míry svou reakcí, že světoví lídři se Trumpovi smějí, stejně jako velitelé amerických ozbrojených sil. Ve stejném duchu probíhala debata o ekonomice, kdy se soupeři obviňovali ze způsobení vysoké inflace a růstu nezaměstnanosti.

Debata kandidátů na amerického prezidenta. Harrisové se podle veřejnosti podařilo dostat Trumpovi pod kůži (11/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.