Vůdce sekty o zpackaném domácím porodu: Nebyl jsem lhostejný, zvolila svou cestu

Dům v Plasech na Plzeňsku, kde v pondělí došlo k nepovedenému porodu, po němž záchranáři odvezli novorozence i matku Lindu v ohrožení života, je propojen s aktivitami hned několika sekt, v jedné figuruje také partner rodičky.

Loni se k nim nastěhoval guru Lukáš Stančík. Ten má další dvě sekty Život v srdci a Cesta světla. TV Nova situaci související s porodem podobně popsal. A okomentoval video ze sociálních sítí, které ukazovalo, že kouřil během porodu.

"To bylo špatně? Nezdá se mi, že jsem byl lhostejný, později jsem celou dobu Lindu oživoval," uvedl Stančík, jež se do resuscitace pustil na základě instrukcí záchranářů na telefonu.

[chooze:article;value:573362]

​Distancuje se rovněž, že by měl nějakým způsobem mohl za to, že Linda rodila v domě spojeném s činností několika zmíněných sekt.

"To byla její cesta, kterou si zvolila společně s dulou Martinkou," vysvětluje sektář. Dula však na rozdíl od porodní asistentky nemusí mít zdravotnické vzdělání. "Popřál jsem jim, ať porod proběhne v lásce a v pohodě," dodal.

U porodu byla i jeho partnerka Gabriela. Ta tvrdí, že nejprve nic nenasvědčovalo nějakým dramatickým okolnostem. "Lindě o šesté ráno vytekla plodová voda, miminko se pozvolně hlásilo na svět. Maminka byla uvolněná, nejprve dokonce prožívala cosi jako slast," upřesnila.

Kromě porodu situaci na místě zdramatizovala policie, která pracovala s informací, že se tam schyluje ke střelbě. Okolí domu proto mimo jiné takzvaně zapáskovala. Policisté byli také v v plzeňské fakultní nemocnici, která pečuje o novorozence s Lindou. Měli totiž obavy z útoku, který se později nepotvrdil.

Starší syn Lindy doufá, že jeho malý sourozenec bude v pořádku i s jejich matkou. "Jsou naše rodina a nepřejeme si, aby se jim něco stalo. Držíme jim palce," vysvětlil Štěpán.

Dramatická dohra domácího porodu. V nemocnici kvůli sektě zasahovali ozbrojenci (10/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.