Dodavatelé energií se začali prát o zákazníky. Taktizujte, radí lidem expert

"Dodavatelé energií se perou o nové zákazníky a těm stávajícím tyto bonusy nenabízejí. Vždy ale jde hlavně o propočítání ceny. Ani bonusy ale nejsou zadarmo a lidé na ně mají nárok až tehdy, když se jim upíšete na nějakou dlouhou dobu," vysvětluje pro TN.cz analytik Jiří Cihlář s tím, že fixace jsou nyní většinou maximálně na dva roky, tříleté jsou spíše výjimečné.

Každému doporučuje, aby se nerozhodoval ukvapeně. "Každý by si měl nejprve porovnat ceny za kubík u plynu a kilowatthodinu u elektřiny a započítat i bonus pro nového zákazníka," připomíná analytik.

[chooze:article;value:572309]

"Energetické firmy jsou velice lačné po nových zákaznících, vaši stávající dodavatelé ale o vás nebudou chtít přijít. A když zjistí vaše úmysly, půjdou také s cenou dolů. Výpověď ze smlouvy je pak možné odvolat," dodává analytik.

K těm, kteří nyní s výhodnými nabídkami pro nové zákazníky přicházejí, patří například innogy s osmitisícovým bonusem nebo E.ON se čtyřtisícovým bonusem. Pražská plynárenská zase poskytuje až 2 500 Kč u elektřiny, a pokud se uvážete na odběr plynu od ČEZu, můžete získat až 2 000 Kč.

Města stále častěji kupují energie přes burzy. Některá i na dva roky dopředu (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.