Řím chce zpoplatnit světoznámou památku. Doteď byla zadarmo

Řím plánuje zpoplatnit přístup k jedné ze svých vůbec nejznámějších památek, fontáně di Trevi, která je dílem slavného barokního sochaře a architekta Giana Lorenza Berniniho. Informoval o tom deník Corriere della Sera. Dosud k ní přitom lidé mohli přijít zdarma. 

A nejspíš to není proto, že by fontána nevydělávala. Jak upozornil například Český rozhlas, turisté do ní v drobných mincích ročně nahází kolem 35 milionů korun. Město chce ale poplatkem regulovat počet osob, kteří na náměstíčko u fontány zamíří.

"Byl bych pro přípravu nového, časově omezeného přístupu ​​s rezervačním systémem, který by byl zdarma pro Římany a placený, se symbolickým poplatkem jedno euro, pro turisty," prohlásil římský radní pro turismus Alessandro Onorato s tím, že na místě plánuje zakročit také proti konzumaci pizzy a zmrzliny.

[chooze:article;value:570551]

Turisté se totiž ne vždy chovají v blízkosti památky vhodně. Například minulý týden podle agentury ANSA pokutovala tamní policie dvě americké turistky ve věku 52 a 53 let, které se ve fontáně měly koupat.

Pokud skutečně návrh projde, zařadí se Řím mezi další evropská města, která se uchýlila k přísné regulaci turismu. Ještě dál zašly například Benátky, které zpoplatnily vstup do celého historického centra.

Podobně jako španělská Barcelona chce pak Řím zakročit také proti takzvaným krátkodobým podnájmům. Pro to prý ale potřebuje součinnost vlády. Nemá totiž dostatečné pravomoci.

Benátky bojují proti davům turistů. Italské město začalo vybírat poplatek (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.