Bazén v Českém Krumlově zničil požár. Způsobila ho neodborná likvidace vos

V sobota v půl deváté ráno dostali hasiči první zprávu, že se ze střechy plaveckého bazénu v Českém Krumlově line kouř. "Šlo to strašně rychle, byl čoud za bazénem a najednou se to táhlo po celé střeše. To byl moment," řekla žena, která bydlí v sousedství.

Postupně prohořívala celá střecha haly a na místo se sjelo 22 jednotek hasičů. "Drtivá většina těch zasahujících musela být ustrojená do dýchacích přístrojů a teploty byly poměrně vysoký. Takže jsme museli lidi poměrně intenzivně střídat," popsal velitel zásahu Jiří Chmel.

Požár se nekontrolovaně šířil a hasiči museli chvílemi požáru ustupovat. "Hasiče jsme s předstihem z toho místa raději posouvali pryč, kdyby došlo k nějakému pádu, protože výška střešních konstrukcí nad bazénem je kolem sedmi až osmi metrů," dodal Chmel.

[chooze:article;value:572641]

​Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř a do akce se kvůli zjišťování ohnisek požáru zapojil i dron. Lokalizovat se oheň nakonec podařilo kolem sobotní deváté večer. Hasiči se s požárem prali celou noc a úspěšně. V neděli ráno tak mohli snížit stupeň požárního poplachu na druhý.

Na místě zůstalo osm jednotek a práce se ujalo pásové rypadlo s třídícím drapákem a demoličními nůžkami. V neděli po obědě začali hasiči strhávat plášť budovy.

Na místě zůstanou minimálně do pondělí, kdy nastoupí také vyšetřovatelé od hasičů a policie, která požár vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení. "Pokoušeli se odstranit vosí hnízdo, problém s vosami tu byl delší dobu," upřesnil místostarosta města Dalibor Uhlíř (Český Krumlov-rozumem a srdcem).

Areál podle jeho slov už nebude možné opravit a město bude muset investovat do nového. "To je otázka tří let," myslí si Uhlíř. Do té doby budou místní jezdit do bazénu ve Větřní, které je vzdálené 10 kilometrů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.