Ombudsman kritizuje změny školského zákona. Doplatí na ně stovky děti, tvrdí

Speciálního pedagogického pracovníka využívají třeba děti se sluchovým postižením, s autismem, výchovnými problémy, nebo s kombinací těžkých postižení.

"Tohle podpůrné opatření má předepsáno asi 500 dětí, tak jsme přesvědčeni o tom, že to nelze jen tak ze zákona vypustit, protože to ty děti potřebují. My jsme se proti tomu postavili, protože novela neobsahuje žádné odůvodnění, proč se takové opatření dá vypustit. Ministerstvo v odůvodnění vychází z domněnky, že když se to vypustí, tak se vlastně nic nestane, protože ředitelé škol si s tím poradí," řekl zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm.

[chooze:article;value:551904]

​Ministerstvo školství změnu zdůvodňuje tím, že financování těchto pedagogických pracovníků bylo nastavené pouze přechodně. V aktuální situaci už si podle resortu školy můžou dovolit tyto pedagogy platit ze svých peněz.

"Kdyby školy, kterých se to týká, využívaly naplno možnosti obecného systému financování, tak to tak může fungovat taky, takže za mě je to otázka, jestli to opatření nefázovat na delší dobu tak, aby se mohlo lépe metodicky pracovat se školami," poznamenal náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS).

"To může být opravdu problém. Tam to bude otázka hledání jiných zdrojů třeba ve spolupráci se zřizovatelem a podobně. Ale nebude to jednoduché," nechal se slyšet prezident Asociace ředitelů základních škol ČR Luboš Zajíc. Jednání ministerstva školství s úřadem ombudsmana k tomuto tématu bude pokračovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.